Pritisnite enter da počnete pretragu.

MODNI I DRUGI UTICAJI (ili kruženje MODE u prirodi?)

Sećam se svoje tetke Lidije i njene pasije da s vremena na vreme istražuje bakin šifonjer (zapravo starinski ormar svoje tetke, a moje bake Dafine). Meni je to bila avantura par excellence. Bakin šifonjer ličio je na kabinu vremenske mašine a ja na oduševljenog svedoka tetkinih transformacija kroz modu šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Bila je to čista retro-avangarda…

Pročitaj više

Siguran put do KANDIDE – Bele napasti koja se hrani šećerom, našom tugom i anksioznošću

KANDIDA VOLI KAD NE VOLITE SEBE. Ona je poput zavidne prijateljice koja se raduje vašoj nesreći, osluškuje vaše misli i hrani ih mrakom i negativnošću. Uživa kad sami sebe kudite, ismevate i sabotirate. Nemojte joj to zadovoljstvo priuštiti, prihvatite već jednom sebe!

Pročitaj više

Ahilova peta na bakin način

Vunene bakine čarape – moj vesnik hladnog doba godine, moj must have iliti obavezni aksesoar za poznu jesen, zimu i rano proleće. Odlične su da zagreju moja nikad dovoljno topla stopala, poput dodira bakinih debelih mekanih dlanova u kojima je moje dečije stopalo raslo i razlivalo se od toplote bakinih dlanova, sklopljenih u školjku…

Pročitaj više

Hajde da rastemo sa knjigama!

Knjige se vole na poseban način. Verujem da ta vrsta ljubavi počinje od ranog detinjstva i ne prestaje nikada, čak i onda kad nismo mnogo posvećeni čitanju zbog raznih životnih okolnosti, negde u nama postoji čežnja za magičnim trenucima prepuštanja dobroj knjizi… Čitanje je neka vrsta boravka u fiktivnoj oazi.

Pročitaj više

BIRAM da NE brinem

Znajte da ste na dobrom putu ukoliko vam misao o vremenu koje tek dolazi izaziva lepe i prijatne senzacije, to je vizualizacija i ona je moćan alat za kreiranje željene budućnosti. Da bismo mogli da uživamo dok maštamo o budućnosti, moramo znati da zaustavimo nemir i brigu, jer samo smiren um može kreirati pozitivne slike.

Pročitaj više

Poželimo dobrodošlicu godini Pacova, neka bude kao Mickey Mouse – čista radost i igra!

Šta nas toliko privlači kod Mikija Mausa i zašto je on toliko poseban? Ovaj vremešni i omiljeni crtani drugar 2018. godine proslavio je okruglu brojku, tačno 90 godina od prvog pojavljivanja. Može se naći podatak da je u svetu čak poznatiji i od samog Deda Mraza!

Pročitaj više

Danas nam je divan dan, jer slavimo – Život!

Danas je 22. januar, poznat kao Celebration of life day, odnosno Dan slavljenja života. Naravno da je svaki novi dan kome svedočimo prilika i razlog za sreću i zahvalnost, ali danas želimo da to bude specijalno dobar dan, dan kada izjavljujemo ljubav životu! A kako se najbolje pokazuje ljubav, svakako – delima!

Pročitaj više

Niko te ne može poniziti osim uz tvoju dozvolu

Drugi nas vide onako kako mi sebe vidimo. Ako i odglumimo da smo jači nego ono kako se trenutno osećamo, to znači da u nama uistinu i ima snage i da umesto što je trošimo kako bismo druge ubedili smo ok, bolje je poverovati u sebe i postati pobednik sopstvenih slabosti i ograničenja.

Pročitaj više

Čika Jova Zmaj – danas!

Njegova “Riznica pesama za decu” koju je priredila Mira Alečković ostala je za mnoge asocijacija na bezbrižne dane detinjstva dok smo ušuškani pored bake slušali stihove i uživali u predivnim ilustracijama koje i danas pamtimo, devojčica Juca i jabuke, Mali konjanik, ljuta reduša koja bije bitku sa nevaljalim mišem ili Pačija škola.

Pročitaj više

Život se ne mora razumeti da bi se voleo

Da li veruješ u unapred nacrtanu liniju života za svakog od nas, ili si uveren da tu liniju sami definišemo svakom svojom odlukom? Šta ćeš reći ako ti kažem da smer i zakrivljenost te linije zavise od misli koje se roje u našoj glavi, od njihovog potencijala za akciju, od energije koja se kreira oko njih a potom utiče na svaki naš potez.

Pročitaj više

Uspeh sada – moguće je!

Koncept jednostavan za razumevanje i iskrena namera autroke da čitaocu pomogne na putu samoposmatranja i preobražaja čine ovu knjigu odličnim učiteljem, saveznikom i podsetnikom za sve koji su svesni značaja rada na sebi i mogućnosti koje istrajnost u tome donosi kao rezultat, ili su na pravom putu da to spoznaju.

Pročitaj više

BEZ IZGOVORA, ovaj put!

Nije lako rešiti se navike da za ljude i stvari koje nam ne prijaju pronalazimo nove izgovore koji će nam, bez mnogo griže savesti, pomoći da ih se oslobodimo. Nekad je sasvim ok imati takvu vrstu pomoći, kao način da uštedimo svoje vreme, energiju, živce (o, da) i poštedimo sebe suvišnih i bespotrebnih treba da, moram da, šta će reći ljudi i ostalih zagadjivača unutrašnjeg mira.

Pročitaj više

Nikuda ne idem – priče o vezanosti

Zbirku priča “Nikuda ne idem” potpisuje regionalno poznata i odlično prihvaćena makedonska autorka Rumena Bužarovska, čija je prva knjiga “Osmica” tek sada doživela svoje izdanje na srpskom jeziku. Svaka od priča zbirke “Nikuda ne idem” rezonira sa čitaocem jasnim i upečatljivim glasom autorke koja odlično razume problem za razliku od čoveka koji je stavljen u središte njene naracije.

Pročitaj više

Otkrijte ”Čudesnu moć hormona”

Hormoni su neka vrsta navigacije za razumevanje mape zdravlja svakog od nas. Svaki hormon je podjednako važan i njegova loša produkcija ima svoje posledice na celokupno zdravlje, zato je važno razumeti ih i njihovu čudesnu moć iskoristiti u funkciji očuvanja zdravlja ali i odlaganja starenja kao značajane anti-age strategije.

Pročitaj više

“Pitomi vulkan” Đorđa Simića

U izdanju Nove poetike u aktuelnu književnu scenu izlio se “Pitomi vulkan” mladog pesnika Đorđa Simića, i uprkos vrelini njegovog poetskog izraza na koju sluti već sam naslov zbirke, osetili smo neverovatnu svežinu kako kroz autentični pesnički glas tako i kroz temu muške ranjivosti i stradanja.

Pročitaj više

(P)ostani…

Čega još ima u tebi? Osećaj nedovoljnosti, jer ma koliko se trudila, onaj do čijeg ti je mišljenja najviše stalo nikako da uvidi tvoju vrednost. Osećaj ugroženosti da ćeš i to što nazivaš svojim izgubiti zbog drugih jer uvek ima lepših, pametnijih, boljih… Panika, teško disanje, srce poludelo od straha jer nisi navikla na promenu, na rizik, na izazov i avanturu.

Pročitaj više