Pritisnite enter da počnete pretragu.

Može li lažni osmeh pomoći našem raspoloženju?

Kada vam je teško sagledajte pozitivnu stranu situacije i nabacite osmeh na lice – koliko puta ste čuli ovaj savet? Da li će nam to zaista pomoći? Može li se sreća programirati? Brojni stručnjaci i psiholozi pokušali su da odgovore na ovo pitanje i došli so zaključka da taj trik zaista može da vam poboljša raspoloženje.

Naime, kada se aktiviraju mišići lica koji se rastežu kako bi se oformio osmeh, u mozgu se istovremeno aktiviraju neurotransmiteri zaduženi za osećaj sreće, a ta teorija utemeljena je na činjenici da simulacija emocije zaista može uzrokovati samu emociju.

Poznati neuronaučnik Endrju Njuberg zaključio je kako je osmeh simbol uz koji se veže najveći mogući sadržaj emocije

Osim toga, istraživanja su pokazala da se fetus u materici takođe smeška, a novorođena beba takođe nastavlja da se smeje.

Šta više deca se osmehnu u proseku stotinu puta dnevno, dok je kod odraslih to svedeno na 12 do 14 smešaka, odnosno facijalnih ekspresija koje nisu nužno rezultat istinske sreće, piše Zadovoljna.hr.

I upravo nam naša sposobnost „lažiranja“ osmeha daje do znanja kada se neko iskreno smeje, a kada ne. Kada ne bismo imali tu sposobnost, teže bismo se povezali s drugima putem te emocije.

Naučnici su istraživali kako možemo da razlikujemo lažan osmeh od pravog. Odgovor se krije u mišićima lica.

Naime, kada je osmeh iskren, aktiviraju se potpuno drugi mišići nego kada je on „lažan“. Tada su aktivni ekstraokularni mišići oko očnih duplji, a upravo je to razlog zašto nam pogled “beži” ka nečijim očima kada se smeje, bilo da je reč o iskrenom osmehu ili ne.

Naš mozak upoređuje geometriju lica druge osobe na temelju prethodnog iskustva i socijalne interakcije tokom godina i tako zaključuje je li reč o iskrenom osmehu.

U trenutku kada se neko iskreno smeje, neuralni signali putuju iz korteksa mozga do moždane kore i aktiviraju mišiće lica. Kada se to dogodi, signali se vraćaju u mozak i daju mu poruku da je osoba srećna. To kreira krug sreće.

I upravo zato čak i veštački osmeh može pomoći našem raspoloženju. Utiče na nivo kortizola, dopamina, adrenalina i endorfina, koji zajedno doprinose osećaju sreće.

Čak i kada nam se čini da je pred nama ili iza nas najgori dan u životu, da nam baš ništa ne ide po planu, možda će nam baš taj mali čin osmeha vratiti veru u bolje sutra, bilo da se smešimo drugoj osobi ili samom sebi u ogledalu.

Pročitajte i: Osećajte se udobno u svojoj koži uz mindfulness tehniku

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *