Pritisnite enter da počnete pretragu.

U vinogradu pronađeno rimsko arheološko blago

Rimski mozaični pod pronađen je u jednom vinogradu na severu Italije posle nekoliko bezuspešnih iskopa.

Geometri su pod ukrašeni pod otkrili nekoliko metara ispod redova vinove loze, u blizini grada Negrar, na mestu gde je nekada postojala antička vila.

Lokacija je i dalje u fazi iskopavanja, kako bi stručnjaci u potpunosti mogli da vide drevnu građevinu, za koju veruju da potiče iz trećeg veka nove ere, piše Independent.

Arheolozi su rimski lokalitet najpre pronašli na brdovitom području naselja Negrar, u okrugu Verona, još 1992. godine, ali je to kasnije napušteno.

Tim stručnjaka za arheologiju, likovnu i pejzažnu umetnost vratio je na istu lokaciju u oktobru prošle godine, ali je njihova potraga prekinuta četiri meseca kasnije zbog pandemije Covid-19.

Međutim, čim su u Italiji popustile mere zabrane, arheolozi su nastavili sa radom.

Posle bezbroj decenija neuspelih pokušaja, deo poda i temelja rimske vile smeštene severno od Verone, konačno je otkriven“, navedeno je na zvaničnoj Facebook stranici grada Negrar.

Upravnik će kontaktirati vlasnike tog područja kako bismo na najprikladniji način identifikovali ovo arheološko blago, koje je bilo skriveno ispod naših nogu, i učinili ga dostupnim.

Italijanska kulturna mesta polako postaju otvorena za posetioce. Pompeja, rimski grad koji je uništen posle erupcije Vezuva, zvanično je ponovo otvoren ove nedelje.

Koloseum će biti otvoren od 1. juna, a posetioci su obavezni da karte kupe putem interneta, dok će tokom posete rimskom amfiteatru morati da mere temperaturu i nose maske.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *