Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kultura vaspitanja

U društvu koje prolazi kroz tranziciju, roditelji su više usmereni na egzistencione probleme, nego na kulturu i umetnost, te su deca prepuštena uticajima okoline. Estetski kriterijumi u našem društvu su značajno sniženi, a diktiraju ih, u najvećoj meri, mediji. Ovo je najštetnije za one najmlađe. Za one koji još uvek nemaju igrađene vrednosti.

Pročitaj više

Priroda, dete i mi

U vreme digitalizacije i tehnološkog napretka, sve su glasnije ideje vraćanja čoveka prirodi. Čovek je narušio prirodnu harmoniju. Ugrozio prirodni ” tok”. Svoj realni svet premestio u digitalni. Zato i ne čudi činjenica da nam i deca gube vezu sa ” prirodnim okruženjem”. Sedeći ispred ekrana svu pažnju usmeravaju pokretnim slikama, dok se oko njih dešava ceo svet koji ne primećuju.

Pročitaj više

Kultura u selu – selo u kulturi

Da li postoji kulturni život u ruralnim sredinama? Koliko je bitno da postoji? Ko ga kreira? Ko ga podržava?Dok gradovi tokom svih ovih godina imaju sedišta kulturnih institucija koja su radila, bez obzira na poteškoće, u selima je dugo bilo na snazi zatvaranje Domova kulture, koji su bili stecišta umetnosti i tradicije u neka davna vremena.

Pročitaj više

Pismo bližnjem

Posmatrajući ljude oko sebe i živeći sa njima u sadašnjem momentu, ne mogu, a da ne primetim sve veći broj onih koji stvaraju svoju virtuelnu stvarnost, koja nema veze sa realnošću. Čovek je socijalno biće. Potrebna mu je bliskost. Potrebna mu je samoostvarenost, a možemo se ostvariti samo kroz odnos sa drugima.

Pročitaj više

Zvezdano nebo – alat oslobadjanja ličnosti

Kao pedagog za likovno vaspitanje, najveći akcenat stavljam na sinergiju vaspitanja i kulture. Taj zajednički rad dva sektora, deci predškolskog uzrasta, treba da pruži mogućnost da dožive umetnost. Da, kroz iskustveno učenje, shvate potencijale kreativnih “kanala” izražavanja sebe, svoje ličnosti, mišljenja, emocija. U jednom takvom nastojanju da decu inspirišemo, upoznali smo ih sa Van Gogom i njegovom slikom “Zvezdano nebo”.

Pročitaj više

Ujedinjenji za bolji svet-deca i kulturan život sa prirodom

Očuvanje prirode već godinama u nazad pretenduje da postane goruća tema u društvu. Na žalost, društvo koje je u tranziciji često zanemari ovo pitanje koje je bitno za sve nas. Neki drugi problemi izgledaju važnije, pa se “reflektori” javnog mnjenja okreću ka njima. Nedavno sam se na eTwinning platformi priključila projektu pod nazivom “Children work together for a world better” koji se bavi upravo očuvanjem prirode kroz vaspitanje i obrazovanje dece od najranijeg uzrasta.

Pročitaj više

Budi “kompetentan” roditelj uz pomoć prijatelja

Kako prevazići “naučeno” i unaprediti sebe kao roditelja? Ko treba da bude podrška roditeljima i da ih usmeri? Naši prijatelji iz Centra za interaktivnu pedagogiju (CIP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Unicef-om, započeli su projekat koji može da nam da odgovore na ova pitanja.

Pročitaj više