Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako da se pripremite za intervju za remote posao

Do trenutka kada sam otišla na svoj prvi razgovor za remote posao mislila sam da sam ekspert za intervjue preko Skajpa, s obzirom na to da sam ih imala nekoliko iza sebe. Tokom i nakon fakulteta imala sam već ustaljen ritam – otišla bih u svoju sobu, stala ispred belog zida, namestila računar tako da se lepo vidim, a ne da mi intervjuer, na primer, gleda u nozdrve. Zatim bih uključila slušalice, proverila šminku, osvetljenje, testirala da li radi video poziv, a onda strpljivo čekala da me pozovu. Sve ovo je palo u vodu na mom prvom intervjuu za remote posao. Intervjuer me je iznenada pitao da li mogu sada da pričam, rekla sam ‘da’, obrisala ostatke tunjevine sa lica i nadala se najboljem. Dobro je prošlo, dobila sam posao, ali kada bih mogla da ponovim volela bih da sam imala vremena da se pripremim“, opisuje svoje iskustvo Ali Smoli, koja se bavi marketingom.

Dakle, šta morate uzeti u obzir pre virtuelnog intervjua za remote poziciju? Pre samog razgovora obavezno pripremite svoj prostor i budete spremni da odgovorite na specifična pitanja o tome koji su vaši interesi i šta vas kvalifikuje za “rad na daljinu”.

Ovi intervjui mogu da budu izazovni bez obzira na to sa koje ste strane ekrana, da li kao poslodavac ili kao kandidat. Stoga smo za vas sastavili ključne stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju ako ste kandidat za remote posao, navodi Smoli na blogu Power to Fly.

Pripremite sebe i svoj prostor

  • Obucite se pristojno. Vaš intervjuer će verovatno biti ležerno obučen, a vi? Odaberite nešto u čemu se dobro osećate i izgledate najbolje, bilo da je to haljina, odelo ili obična majica.
  • Proverite da li je vaš računar podešen za razgovor. Ako vas poslodavac, na primer, pozove na razgovor preko Zoom-a, “skinite” program na svoj računar i proverite na koji način radi. Koji god program da koristite za razgovor testirajte ga pre samog intervjua i uverite se da radi. (Iznenadili biste se kada bih vam rekla koliko puta me je pre razgovora zateklo ažuriranje Skajpa koje zahteva da restartujem računar).
  • Pronađite mirno mesto sa dobrom internet konekcijom. Bilo da ste kod kuće ili u kancelariji postarajte se da imate neometanu konekciju. Koristite slušalice kako biste otklonili moguće smetnje, poput eha.
  • Budite kul. Može se destiti da nestane struje. Ili vaš komšija odluči da baš u tom trenutku pojača muziku “do daske”. Šta god da se desi, komunicirajte proaktivno i predložite neko rešenje. Pokažite im odmah da znate kako da rešite problem.

Jasno stavite do znanja zašto želite remote posao

Poslodavac će vam najverovatnije postaviti pitanje zašto želite da radite na daljinu, pogotovo ako prvi put aplicirate za remote posao. Morate da imate pripremljen odgovor i date dobro obrazloženje.

Istaknite komunikacione veštine

Svako ko je imao vezu na daljinu zna koliko postaje teško kada se komunikacija svede samo na teksualne poruke – analizirate svaku reč, razmak, znak interpunkcije, pa i smajli. Isto je i sa remote pozicijom. Na razgovoru morate da ubedite poslodavca da ste sposobni da pročitate i odgovorite svima na poruke i mejlove, te spremni da proaktivno i jasno komunicirate. Dakle, ključ je u dobroj pisanoj komunikaciji. No, jednako je važno znati kada pisana komunikacija nije dovoljna i preduzeti neophodne mere.

Razgovarajte o svojim hobijima i interesima

Kada sam počela da radim od kuće mama me je fotografisala kako po ceo dan ležim u donjem vešu. Nije mogla da shvati da radim po 12 sati, ponekad pod tolikim pritiskom i stresom da nemam vremena ni da jedem. Ipak, činjenica je da se ovo često dešava kada imate remote posao, ali takav scenario neće biti dobar ni za vas, ni za poslodavca. Vi ne želite da radite pod stresom, oni ne žele da “puknete”.
Najbolji način da ubedite poslodavca da se ovako nešto neće desiti je da mu stavite do znanja da imate i druga interesovanja, da ste organizovani i znate da upravljate svojim vremenom, te da ste dovoljno disciplinovani da ispunite svoje ciljeve. Ne dozvolite sebi da budete “prikovani za računar”. Sasvim je u redu da izađete iz kuće, prošetate, odete na trening ili se vidite sa prijateljima.

Pročitajte i: 5 razloga zašto najbolji studenti često nisu najbolji zaposleni

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

1 thought on “Kako da se pripremite za intervju za remote posao”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *