Pritisnite enter da počnete pretragu.

Ako pišete negativne recenzije, Google može da otkrije vaše lične podatke

Prema odluci australijskog suda, Google mora da otkrije ime osobe koja je napisala negativnu recenziju za jednu zubarsku ordinaciju, kako bi zubar mogao da je tuži.

Ako vam korisnici Google-a i Fejsbuka pokažu “palac dole” i napišu brojne negativne recenzije, jasno je da možete da očekujete pad prometa jer će korisnici koji čitaju recenzije na internetu (a mnogo ih je) preskočiti vaš restoran, hotel, ordinaciju i sl. ako imate nisku ocenu.

No šta se dešava u slučaju ako neko želi da se osveti kompaniji ili ih u virtuelnom svetu napadne konkurencija s brojnim (nezasluženim) kritikama i lošim recenzijama? Kako se obraniti od takvih napada?

Jedan zubar iz Australije, na čijim je stranicama na Googleu nepoznati korisnik ostavio negativnu recenziju, odlučio se na radikalne mere. Od suda je zatražio podatke o tom korisniku kako bi mogao da ga tuži za klevetu i narušavanje ugleda, a sud je presudio u njegovu korist, piše Zimo.

Zubar Metju Kababe sada od Googlea traži podatke o tom korisniku koji uključuju ime, IP adresu i telefonski broj povezan s tim računom, a nakon što ih dobije, sledi tužba.

Nepoznata osoba na Googleu je napisala kako je zahvat koji je na njemu radio Kababe bio “čudan i neprijatan” da je imao utisak da ga zubar nikada pre nije radio. Kada potencijalni korisnici pročitaju takvu recenziju, teško je da bi se odlučili da odu zubaru koji “ne zna šta radi” tako da je ova recenzija uticala na poslovanje Kababea.

On je zatražio od Googlea brisanje negativne recenzije, a nakon što su to odbili, zatražio je podatke o osobi koja je napisala recenziju i pokrenuo sudsku parnicu. Iako iz Googlea kažu kako ne mogu da znaju kada je i gde napravljen neki korisnički profil, sudija koji je doneo odluku smatra da američka kompanija ipak ima kontrolu nad dokumentima koji bi im pomogli u dobijanju informacija o osobi koja je napisala negativnu recenziju.

Nakon te odluke australijskog suda, na slične postupke mogle bi se odlučiti i druge kompanije koje nisu zadovoljne s recenzijama korisnika na internetu. Stoga Kebabeov advokat smatra kako je to revolucionarna odluka i velika pobeda za male kompanije.

Prema Googleovim pravilima, recenzije se automatski procesuiraju kako bi se sprečile lažne recenzije i objava spama. Naravno, često je teško uvideti da li je neka recenzija namerno napisana negativno, bez osnova ili je korisnik, tj. klijent zaista nezadovoljan hranom, uslugom i slično.

Pročitajte i: Google Transit i u Beogradu omogućio pregled javnog prevoza

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *