Pritisnite enter da počnete pretragu.

IT struka najtraženija, zanatska zanimanja u deficitu

U toku 2019. godine zabeležen je porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima za 14 odsto u odnosu na 2018.

Poslodavci su uglavnom tražili kadrove iz oblasti IT, trgovina/prodaja, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najviše su tražili radnike za pozicije prodavca, komercijaliste, vozača, magacionera i telefonskog operatera, navodi sajt za zapošljavanje poslovi.infostud.com.

Broj prosečnih prijava za posao je ipak u blagom padu, čak i pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali za raspisane pozicije. U 2019. godini je na jedan oglas konkurisalo 65 kanddiata.

Kada govorimo o stručnoj spremi, poslodavci su u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto tražila viša ili visoka stručna sprema.

Oglasi na stranom jeziku su činili 24 odsto ukupnog broja, od kojih se naviše tražio engleski, a zatim nemački, mađarski i ruski.

Broj oglasa za posao koji su namenjeni osobama sa invaliditetom u 2019. je bio 3.693, što je 30 odsto više u odnosu na 2018, kada ih je bilo 2.845.

Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca, najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima, 64 odsto, a najmanje su se tražile junior pozicije, svega 14 odsto.

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugara i farbara.

Tokom prethodne godine 225.000 kandidata je bilo u trci za 48.893 raspisanih pozicija, piše BizLife.

Pročitajte i: Kako da se pripremite za intervju za remote posao

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *