Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zanimljivo otkriće: U kakvoj su vezi vežbanje i demencija?

Nedavno sprovedeno istraživanje objavljeno u časopisu “Applied physiology, nutrition and metabolism” došlo je do zanimljivog otkrića u borbi protiv demencije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da oko 50 miliona ljudi širom sveta ima demenciju. Gotovo 60 odsto živi u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Svake godine se dogodi skoro deset miliona novih slučajeva. Predviđa se da će ukupni broj obolelih od demencije u 2030. dostići 82 miliona, a do 2050. godine 152 miliona.

Trenutno ne postoji lek za demenciju, pa čak ni način koji bi promenio njeno napredovanje. Ali, iako ne postoji lek, postoji nekoliko stvari uz pomoć kojih se može poboljšati životi osoba koje pate od demencije.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to su: rana dijagnoza u svrhu započinjanja ranog i optimalnog lečenja, prepoznavanje i lečenje prateće fizičke bolesti, otkrivanje i lečenje bihevioralnih i psiholoških simptoma, kao i pružanje informacija i dugoročna podrška negovateljima, prenosi N1.

Vežbanje utiče na mozak na više načina

Za početak, vežbanje povećava otkucaj srca, a zauzvrat mozak pumpa više kiseonika i pomaže oslobađanju hormona, što doprinosi rastu novih moždanih ćelija.

Vežbanje stimuliše rast novih veza između ćelija u mnogim važnim kortikalnim delovima mozga. Takođe, vežbanje mozgu olakšava rast novih neuronskih veza.

Kanadski istraživači sa Univerziteta Mekmaster ispitali su uticaj vežbanja na mozak. U svom istraživanju otkrili su poboljšanje do 30 odsto u pamćenju kod osoba koje su češće vežbale, dok kod učesnika koji su umereno vežbali nisu primetili nikakvo poboljšanje.

Pročitajte i: KORISNI SAVETI – kako se ponašati pre, u toku i nakon treninga

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *