Pritisnite enter da počnete pretragu.

NASA dobila poziv od Roskosmos-a o nastavku saradnje

Ruska agencija za istraživanja svemira Roskosmos pozvala je najviše zvaničnike Američke svemirske agencije da posete Rusiju radi razgovora o nizu projekata i očekuje pozitivan odgovor.

Uputili smo formalni poziv najvišim zvaničnicima NASA-e da dođu u našu zemlju, ali do sada nismo dobili odgovor. Nadam se da ćemo ga dobiti i da će biti pozitivan“, rekao je zamenik generalnog direktora Roskosmos-a za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev.

Saveljev je podsetio da je delegacija Roskosmos-a od prvog čoveka NASA-e Džima Brajdenstajna dobila poziv da poseti Sjedinjene Američke Države, ali da je taj poziv povučen zbog pritiska američkog Senata, prenosi AJ Balkans.

Uspešna dugogodišnja saradnja

Dve svemirske agencije uspešno sarađuju, a to dokazuje i prošlonedeljni dogovor, kada je NASA za 90 miliona dolara kupila jedno mesto u lansiranju letelice Sojuz, koje će biti lansirana na jesen.

Američka svemirska agencija je detalje ovog dogovora objavila 12. maja, a sporazum je sklopljen u vreme kada se NASA priprema da u svemir pošalje dva astronauta u prvoj raketi domaće proizvodnje od 2011. godine, kada je “penzionisan” program Space shuttlea.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *