Pritisnite enter da počnete pretragu.

Joga poze za čišćenje organizma

Vežbanje joge ne samo da isteže telo, već određene asane pomažu da probudimo i izmasiramo unutrašnje organe.

Pogledajte koje tri joga asane pomažu u uklanjanju toksina koji su se nagomilali u organima, prema preporuci Lovesensa.

  • Rotacija trupa

Sedite na pod, ispravite kičmu, istegnite trbušne mišiće, zabacite ramena unazad, savijte desno koleno i stavite ga preko levog stopala, a zatim levu ruku postavite na desno stopalo i osvrnite se.

Ovo je sjajna vežba za masažu unutrašnjih organa. Pospešuje izlučivanje mokraće, što podstiče funkcionisanje bubrega i nadbubrežne žlezde. Redovno vežbanje sprečava gojaznost i masne naslage na stomaku. Vežbu radite sa obe strane.

  • Pretklon

Skupite stopala, opustite kolena i iz stojećeg stava započnite pretklon prema napred. Ravnih leđa spustite se do trupa (tako da vam telo bude u položaju ćiriličnog slova g). Zatim spustite šake na pod, pa obgrlite noge.

Kada redovno praktikujete ovu joga vežbu, otporniji ste na negativan uticaj okruženja i fokusirate se na svoje unutrašnje stanje. Uttanasana čisti telo od toksina masirajući organe u trbušnoj duplji i podstiče varenje. Takođe, uravnotežava funkcionisanje žlezda.

  • Kobra

Lezite na prostirku sa dlanovima ispod ramena, čelom na prostirci, sapruženim nogama i spojenim stopalima i laktovima uz telo. Pritisnite gornju stranu stopala, butine i stidnu kost čvrsto na pod.

Uz udah podignite gornji deo tela, ali samo toliko dok vam je stidna kost – pubis na tlu. Pritisnite repni pršljen ka stidnoj kosti. Skupite kukove i učvrstite butine – ali bez grča. Učvrstite lopatice gurajući bočna rebra i grudnu kost napred. Istegnite zadnju stranu leđa ujednačeno duž cele kičme.

Kobra jača mišiće leđa i kičmu, proširuje mišiće grudi, ramena i trbušne mišiće. Stimuliše trbušne organe, otvara srce i pluća. Ublažava stres i umor i preporučuje se kod respiratornih problema.

Pročitajte i: Naše telo je naš najbolji psihoterapeut

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *