Pritisnite enter da počnete pretragu.

Slušanje ove pesme dokazano smanjuje anksioznost

Svi znamo da, kada smo pod stresom, moramo da pronađemo načine da se izborimo sa njim. Kada nam ne cvetaju ruže na poslu ili privatnom životu, raznim tehnikama pokušavamo da “smirimo živce”. A šta kaže nauka na ovu temu?

Nauka kaže da napravite plejlistu od deset pesama koje dokazano opuštaju um i telo. Terapija zvukom odavno je poznata kao efikasan “lek” protiv stresa. Vekovima unazad muzika je bila način opuštanja, a neuronaučnici sada su istražili koji tonovi nam najviše prijaju.

Učesnici britanske studije imali su zadatak da reše teške zagonetke što je brže moguće, sve vreme bili su prikačeni na senzore. Zagonetke izazivaju određen nivo stresa, a učesnici su tokom trajanja zadatka slušali različite pesme kako bi istraživači zabeležili njihovu moždanu aktivnost, disanje, otkucaje srca i krvni pritisak.

Prema rečima doktora Dejvida Luisa Hodžsona, koji je vodio istraživanje, jedna pesma izdvojila se od ostalih. U pitanju je numera “Weightless” koja je umanjila nivo anksioznosti učesnika za čak 65 odsto.

Zanimljivo je da je ova pesma upravo i napravljena da relaksira slušaoca. Naime, grupa Marconi Union snimila je numeru u saradnji sa zvučnim terapeutima. Aranžman je pažljivo rađen kako bi slušanje ove melodije usporilo rad srca, snizilo krvni pritisak i smanjilo nivo kortizola, hormona stresa.

Stres povećava rizik od srčanih bolesti, gojaznosti, depresije, gastrointestinalnih problema, astme i mnogih drugih oboljenja. Zapravo, prema istraživanju univerziteta Harvard i Stenford, zdravstveni problemi uzrokovani stresom na radnom mestu češće dovode do smrtnih slučajeva nego dijabetes, Alchajmerova bolest ili grip.

Nauka je jasna – ako želite da vam um i telo duže žive, morate da im pružite malo odmora s vremena na vreme. Muzika je najlakši način da se oslobodite pritiska i zaboravite na mejlove, sastanke i rokove koji za čas mogu da povećaju nivo stresa i učine da se osećate anksiozno i iscrpljeno.

Numera ‘Weightless’ pokazala se zaista efektnom. Mnoge žene su postale pospane slušajući je, pa vam savetujem da ne slušate ovu pesmu dok vozite jer biste mogli da dovedete sebe i druge u opasnost“, poručio je dr Luis Hodžson.

Ovih deset pesama dokazano opuštaju um i telo, stoga napravite plejlistu koju ćete sebi pustiti sledeći put kad se osetite napeto i iscrpljeno.

  1. “We Can Fly,” by Rue du Soleil (Café Del Mar)
  2. “Canzonetta Sull’aria,” by Mozart
  3. “Someone Like You,” by Adele
  4. “Pure Shores,” by All Saints
  5. “Please Don’t Go,” by Barcelona
  6. “Strawberry Swing,” by Coldplay
  7. “Watermark,” by Enya
  8. “Mellomaniac (Chill Out Mix),” by DJ Shah
  9. “Electra,” by Airstream
  10. Weightless,” by Marconi Union

Pročitajte i: SZO: Izgaranje na poslu postaće dijagnoza od 2022. godine, ovo su simptomi

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *