Pritisnite enter da počnete pretragu.

Automobilima će biti zabranjen ulaz u “srce” Atine zbog pešačke staze duge 7 km

Projekat “Velika šetnja Atinom” je odoben, a to znači će na prostoru većem od četiri kilometara biti zabranjen ulazak automobilima.

Tokom pandemije mnogo sam razmišljao i odlučio da preduzem ovaj korak“, rekao je Kosta Bakojani, gradonačelnik glavnog grada Grčke. To znači da je grad Atina odobrio projekat “Great  Walk of Athens”, odnosno “Veliko atinsko šetalište”, piše Greek City Times.

U pitanju je pešačka staza dužine 6,8 kilometra, kreirana tako da prolazi i promoviše istorijski centar grada. Ovaj put je prilagođen samo pešacima kojima su, do sada, smetali automobili.

Društveno distanciranje i zabrana kretanja  je, praktično, omogućila da se ovaj projekat realizuje. Projekat će bi završen do 2022. godine, a prvi korak je ograničenje ulaska privatnih automobila u srce grada.

Ovaj put prolazi kroz najvažnije, najlepše i najzanimljivije delove grada. To je čuveno područje Plake i  dobro poznatog “trgovačkog trougla”. Gotovo da nema turiste koji nije čuo za ulice Atinas, Ermou, Herodou Atikou i Mitropoleos, a upravo one će prve kompletno postati pešačka zona.

Istina, neke od njih već jesu, ali područje pešačke zone će se postepeno širiti sve više sa Akropolju, prenose Novosti.

U drugoj fazi, kada se ulice zatvore za saobraćaj, polako će se prostor pretvarati u parkove, odmarališta i igrališta za decu. Projekat za novu biciklističku stazu koja će pratiti pešačku zonu je gotov i počela je izrada.

Pročitajte i: Luksuzni hotel u Atini mora da sruši dva sprata jer zaklanja pogled na Akropolj

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *