Pritisnite enter da počnete pretragu.

Miris ove biljke ublažava depresiju i anksioznost

Miris jasmina na čoveka deluje slično kao sredstvo za smirenje, ali bez neprijatnih nuspojava, tvrdi profesor Hans Hat sa Univerziteta Hajnrih Hajne u Dizeldorfu.

Radi se o jasminu čije eterično ulje nazivaju ‘kraljem svih mirisa’. Miris jasmina poboljšava raspoloženje, ublažava depresiju, nesanicu i anksioznost. Odličan je i za neutralizaciju negativnih emocija kao što su ljutnja, nesigurnost, pesimizam, osećaj krivice, tuge, a pomaže čak i kod fobija.

Kada se udahne miris jasmina, njegovi molekuli mirisa ulaze u krv iz pluća te odlaze do mozga. Skeniranje mozga pokazalo je da je učinak hemikalije nazvane GABA na nervne ćelije – pojačan“, pojasnio je Hans Hat.

Profesor je rezultate istraživanja objavio u časopisu ‘Journal of Biological Chemistry’ gde navodi rezultate istraživanja smatra dokazom da bi miris jasmina mogao biti bolji izbor od raznih lekova za lečenje teskobe, nesanice, za smirenje.

Inače, postoji više vrsta jasmina, no samo dve su pogodne za eterična ulja zbog specifičnog mirisa po kojemu je poznat – to su Jasminum officinale i Jasminum grandiflorum, piše 24sata.hr.

Pročitajte i: Slušanje ove pesme dokazano smanjuje anksioznost

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *