Pritisnite enter da počnete pretragu.

Mikrobiolog jednostavnim eksperimentom pokazao koliko nas maska štiti od virusa

Mikrobiolog Ričard Dejvis objasnio je na koji način nas maska štiti od virusa tako što je sproveo mali eksperiment, a rezultat podelio na društvenim mrežama.

Doktor Dejvis je na svom nalogu na Twitter-u demonstrirao koliko je nošenje maske i držanje fizičke distance važno u zaštiti od širenja zaraze koronavirusom.

U prvom eksperimentu sakupio je bakterije nastale kad osoba priča, peva, kašlje i kija – sa maskom, i bez maske.

Na fotografijama koje je ovaj mikrobiolog objavio vidi se da se bakterije skoro nimalo nisu raširile kada je nosio masku, dok je razlika kada ne nosi masku ogromna.

Šta maska radi?“, napisao je. “Blokira kapljice disajnih puteva koje dolaze iz vašeg grla i usta. Najpre sam kinuo, pevao, pričao i kašljao ka sterilnom tanjiru sa maskom, a onda bez nje. Kolonije bakterija pokazuju gde su kapljice sletele. Maska je blokirala skoro sve.

Pročitajte i: Kratak video koji najbolje objašnjava zašto je distanca važna

Dr Dejvis je potom pokazao koliko nas štiti fizičko distanciranje, takođe sa maskom i bez nje.

Kašljao je po 15 sekundi sa tri različite udaljenosti – 0,6 metara, 1,2 metra i 1,8 metara, takođe najpre sa maskom, a onda bez nje.

Kao što vidite, kapljice su sletele na sterilni tanjir na manje od 1,8 metara (6 stopa) udaljenosti. Međutim, maska ih je sve blokirala bez obzira na razdaljinu“, objasnio je on.

Dakle, sa nošenjem maske, tvrdi dr Dejvis, nije bitna udaljenost jer se bakterije ne šire, piše Ladbible.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *