Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kratak video koji najbolje objašnjava zašto je distanca važna

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), jedna od preporuka kako da se zaštitite od koronavirus je da održavate fizičku distancu od sagovornika.

Ministarstvo zdravlja u Ohaju skrenulo je pažnju na to koliko je fizička distanca važna kratkim videom sa ping-pong lopticama.

Socijalna distanca nije fizička distanca

Pošto je termin “socijalno distanciranje” učestao od proglašenja pandemije koronavirusa, mnogi su ga pogrešno upotrebljavali, te je SZO skrenula pažnju da se upotrebljava termin “fizičko distanciranje”.

Zvaničnici ovog globalnog zdravstvenog tela izjavili su da iako je održavanje fizičkog rastojanja “apsolutno nužno” zbog globalne pandemije, ali “to ne znači da se socijalno moramo odvojiti od svojih najmilijih, od svoje porodice”. SZO preporučuje da držimo rastojanje više od jednog metra, piše Al Jazeera.

Pored fizičke distance, da biste sprečili širenje koronavirusa i zaštitili sebe, ali i druge savetuju se sledeće mere zaštite:

  • Često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.
  • Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
  • Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
  • Ako kašljete ili kijate prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke.
  • Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
  • Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.
  • Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
  • Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne, navodi se na sajtu Covid19.rs.

Pročitajte i: Uticaj korone na srpsko tržište: Čak 80 odsto firmi “reže” troškove, turizam najviše trpi
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *