Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako da prestanete da dodirujete lice

Lekari savetuju da nikako nije dobro pipati lice rukama jer se tako najlakše možemo inficirati. Mada je jako teško prestati sa tom navikom, nije nemoguće.

Naša DNK uslovljava nas da dodirujemo lice, pa otud i urođena potreba za time. Još kao fetusi u materici, ljudi ovo rade. Zbog toga, svaki put kada sebi kažemo “ne dodiruj lice”, zapravo idemo protiv svoje prirode.

Kada dodirujemo lice, tada se smirujemo. Pritiskanjem određenih tačaka, aktiviramo neke delove parasimpatetičkog sistema.

Problem je u tome što, kada smo pod stresom, naš mozak zna koliko nam prija dodirivanje lica, pa nas baš tada najviše “tera” da to radimo.

Deca često imitiraju roditelje. Ako ovi dodiruju svoje lice kada su šokirani, uplašeni ili ljuti, veća je verovatnoća da će i deca isto to da rade.

Kako da prestanemo?

Gotovo je nemoguće da prestanemo u potpunosti da dodirujemo lice. Međutim, moguće je da ovu naviku svedemo na minimum svojim ponašanjem.

Na primer, možete da nosite naočare umesto sočiva, ili da nosite manje šminke kako ne biste morali da je popravljate tokom dana, piše B92.

Umesto da stalno “objašnjavate” rukama kada govorite i držite ih oko glave, možda bi bilo bolje da ih sklopite i stavite u krilo. Tako, kada dobijete potrebu da dodirnete lice, bićete svesniji toga što radite i setićete se da to nije dobra ideja.

Pročitajte i: Antibakterijski sapuni ne štite od virusa

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *