Pritisnite enter da počnete pretragu.

Vakcina protiv koronavirusa: Počelo prvo testiranje na ljudima

Ispitivanje vakcine na ljudima za zaštitu od pandemijskog virusa Covid-19 počelo je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Četiri pacijenta primila su 17. marta eksperimentalnu vakcinu u istraživačkom centru Kaiser Permanente u Sijetlu, javio je AP. Vakcina protiv koronavirusa ne može da izazove virus Covid-19, ali sadrži bezopasan genetski kod koji je kopiran od virusa koji uzrokuje bolest.

Istraživači kažu da im je potrebno nekoliko meseci da saznaju da li nova vakcina zaista funkcioniše.

Prva osoba koja je primila vakcinu je 43-godišnja majka dvoje dece iz Sijetla. “Ovo je neverovatna prilika za mene da uradim nešto“, rekla je Dženifer Holer za AP, prenosi BBC. Naučnici širom sveta prate kako će se odvijati istraživanje.

Prvo ispitivanje na ljudima, koje finansira Nacionalni institut za zdravstvo, preskače jedan korak koji se inače sprovodi u ovakvim istraživanjima – proveru da li vakcina izaziva imuni odgovor kod životinja.

Iz biotehnološke kompanije koja stoji iza ovog projekta, Moderna Therapeutics, kažu da je vakcina napravljena po već isprobanom postupku. Doktor Džon Tregoning, stručnjak za zarazne bolesti kaže da vakcina koristi postojeću tehnologiju.

Izrađena je po veoma visokim standardima, koristili smo ono za šta sigurno znamo da je bezbedno za ljude. Oni koji su dobrovoljno primili vakcinu biće pod konstantnim nadzorom. Da, vakcina je možda došla brzo, ali ovo je trka protiv virusa. Ovo se radi za dobrobit čovečanstva“, rekao je dr Tregoning.

Tipične vakcine protiv virusa, kao što su male boginje, napravljene su od oslabljenog ili ubijenog virusa. Ali to sada nije slučaj. Vakcina mRNA-1273 nije napravljena od virusa koji izaziva Covid-19, naglašavaju naučnici.

Umesto toga, vakcina protiv koronavirusa sadrži kratak segment genetičkog koda kopiran iz virusa koji je napravljen u laboratoriji. To će, nadaju se naučnici, podstai organizam da stvori imuni sistem koji će uspeti da se izbori sa realnom infekcijom.

Volonterima su date različite doze eksperimentalne vakcine. Svako od njih dobiće dve doze u razmaku od 28 dana u mišić nadlaktice.

Ipak, ako inicijalno testiranje bezbednosti vakcine ne prođe dobro, biće potrebno 18 meseci da bi bilo koja potencijalna vakcina postala dostupna široj javnosti.

Pročitajte i: Alergija, grip ili koronavirus – u čemu je razlika?

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *