Pritisnite enter da počnete pretragu.

Alergija, grip ili koronavirus – u čemu je razlika?

Prema trenutnim podcima, koronavirusom se zarazilo više od 180.000 ljudi širom sveta. Otkazana javna dešavanja, prazni avioni, zatvorene državne granice, vanredno stanje… Sve ovo izaziva anksioznost i paniku čim se neko (ili ne daj bože vi) nakašlje u vašoj blizini.

Koronavirus treba ozbiljno shvatiti, ali nema potrebe da paničite ako vas grebucka grlo. Da li je u pitanju Covid-19, grip ili obična alergija – u čemu je osnovna razlika objasnio je za CNN doktor Greg Poland, profesor medicine i zaraznih bolesti, i direktor grupe za istraživanje vakcina klinike Majo.

Ukoliko vas svrbe oči ili vam curi nos, najverovatnije imate alergiju ili prehladu. “Sezonske alergije ‘napadaju’ nos i oči. Obično su nazalne, a simptomi su lokalizovani na glavi – osim ukoliko se javi osip“, kaže dr Poland.

S druge strane, koronavirus i grip “napadaju” celo telo. “Grip i koronavirus napadaju druge sisteme i donji respiratorni trakt. Verovatno vam neće curiti nos, ali mogli biste da dobijete upalu grla, kašalj, groznicu ili kratak dah. Dakle, u pitanju su suptilne razlike u kliničkoj dijagnozi“, dodaje doktor.

Poland savetuje da obratite pažnju na temperaturu. Alergije retko izazivaju povišenu temperaturu, niti je kratak dah jedan od simptoma, osim ako vam nije dijagnostifikovana astma.

Simptomi alergije se redovno ispoljavaju i obično su blagi. Simptomi gripa i koronavirusa mogu da izazovu malaksalost. “Ako ste u akutnoj fazi gripa ili koronavirusa osećaćete se premoreno i bićete vezani za krevet. Svako može da uoči razliku. Alergija može da izazove umor, ali ne i jake bolove u mišiima i zglobovima“, objasšnjava dr Poland.

Prehlada i blaži oblik gripa obično prođu sami od sebe i osećaćete se bolje već posle par dana odmora i propisane nege. Naravno, podrazumeva se da ste zdravi i da niste hronični bolesnik.

Simptomi koronavirusa i akutnog gripa se postepeno pogoršavaju. Ako imate težak oblik virusa ili gripa vaše zdravstveno stanje će početi da se pogoršava onda kada bi trebalo da ozdravite. To je znak da potražite medicinsku pomoć.

Ono što povećava verovatnoću da ste oboleli od virusa Covid-19 je kratak dah. Možete dobiti i upalu pluća od gripa koji se manifestuje na sličan način, tako da bi trebalo da se javite lekaru svakako“, kaže dr Greg.

Rani simptomi alergije, gripa i koronavirusa mogu biti slični

Nažalost, početna faza alergije, koronavirusa i gripa može da bude veoma slična. U nekim slučajevima simptomi koronavirusa i gripa su toliko blagi da nema znaka za uzbunu. Zato je važno da obratite pažnju da li su simptomi prisutni, naročito ako ste u rizičnoj grupi.

Najviše brinemo za starije ljude, ljude koji boluju od astme i drugih plućnih bolesti, srčane bolesnike, dijabetičare i naravno trudnice“, objasnio je doktor Poland.

Pročitajte i: Najpoznatiji svetski muzeji omogućili virtuelne ture za one koji su zarobljeni u kući

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *