Pritisnite enter da počnete pretragu.

#EarthDayAtHome: Dan planete Zemlje u doba korone

Ako i nije bio spreman za pandemiju koronavirusa, svet mora da se spremi za klimatsku krizu, poručuju organizatori Dana planete Zemlje.

Ovog puta, veterani borbe za zaštitu životne sredine, novije generacije aktivista i svi oni koji žele sigurnu budućnost okupiće se danas, 22. aprila, samo preko online platformi kako bi obeležili Dan planete Zemlje.

Takođe, oni će se koncentrisati na ono čime mogu da doprinesu kao pojedinci, u svom neposrednom okruženju.

I širenje oboljenja COVID-19 i klimatske promene su katastrofalnih razmera, saopšteno je, uz predloge za obeležavanje pola veka od prvog Dana planete Zemlje.

Društvena distanca ne sprečava nas da podviknemo, povezani bolje nego ikad uz pomoć digitalnih mreža, i uhvatimo se u koštac sa globalnim zagrevanjem, navodi se u pozivu.

Ovogodišnji događaj zamišljen je u 24 celine, sa po jednim apelom na svaki sat. Preko centralne veb stranice govoriće svetski poznati zaštitnici prirode.

Proberi iz programa na karti sveta

Globalni digitalni pejzaž će istovremeno biti preplavljen diskusijama, pokretanjem inicijativa, performansima, seminarima i drugim raštrkanim akcijama, a svi se nalaze na mapi spremljenoj za Dan planete Zemlje.

Pročitajte i:

Grenland se topi brže nego ikad, porastao globalni nivo mora

Morski lavovi uživaju na ulici dok nema ljudi

Palmino ulje koristimo svi, a da li smo spremni da ga se odreknemo zarad prašuma?

NASA se udružila s Američkim prirodnjačkim muzejom – AMNH, i drugim organizacijama i obezbedila materijal s posebnim naglaskom na najmlađe korisnike. Seže od geologije preko kvizova do posmatranja Zemlje uživo. Program je najavljen kao Dan planete Zemlje kod kuće i glas o njemu prenose na društvenim medijima uz parolu #EarthDayAtHome.

Aktivnosti po afinitetu učesnika i učesnica

Ukoliko želite da učestvujete, na Dan planete Zemlje možete, na primer, da preko aplikacije EC2020 zabeležite kvalitet vazduha u svom kraju. Pridružite se nekoj od mnoštva prezentacija ili umetničkom projektu, poslušajte predavanje, pa pogledajte prenos nekog filma.

Među sadržajima jednog od najmasovnijih godišnjih ciklusa mogu, po izboru, biti prikupljanje otpada za reciklažu, sadnja drveća i širenje svesti o štetnosti pesticida.

Organizatori kažu da svako pomaže obraćanjem verskim vođama i političkim predstavnicima i pripremom obroka od namirnica biljnog porekla, uz obrazloženje da se promenom ishrane možemo suprotstaviti klimatskim promenama, piše Balkan Green Energy News.

U poslednje vreme je sve popularniji ploging. Šveđani su povezali dizanje, na tamošnjem jeziku plocka, i džoging, odnosno svako rekreativno kretanje kroz prostor – poput planinarenja i vožnje koturaljki. I tako u isto vreme vežbaju i skupljaju smeće.

Dan planete Zemlje obeležava pola veka

Uprkos zadivljujućem uspehu i decenijama napretka na planu životne sredine, našli smo se suočenima s još kobnijim, gotovo egzistencijalnim, nizom izazova za životnu sredinu. Od gubljenja biodiverziteta do zagađivanja plastikom, sve to je poziv na reakciju vlasti od najnižeg do najvišeg nivoa”, izjavio je Denis Hejs. On je inicirao obeležavanje prvog Dana planete Zemlje 1970. godine, a sada ima zvanje čelnika emeritusa odbora mreže.

U istorijatu se odaje počast Rejčel Karson i njenom bestseleru iz 1962. na listi Njujork tajmsa, delu “Tiho proleće”. Gejlord Nelson, senator sa kraćim stažom od dva predstavnika iz Viskonsina, i član Kongresa SAD Pit MekKloski su zajedno s Hejsom odgovorni za prve skupove pre pola veka. Odabrali su 22. april da bi uhvatili studente između prolećnog raspusta i poslednjeg ispitnog roka i pripremili okupljanja po kampusima.

Na kraju je zapravo 20 miliona Amerikanaca ili deset odsto stanovništva izašlo na ulice i poguralo zakone o čistoći vode i vazduha i ugroženim vrstama. Pokret se 1990. preselio na svetsku razinu i tada je učestvovalo 200 miliona ljudi u 141 zemlji, po podacima kojim raspolaže organizacija.

UN je izabrao Dan planete Zemlje za sklapanje Pariskog sporazuma o klimi 2016. godine. Zemlje potpisnice ove godine treba da izađu s ambicioznijim planovima za ublažavanje globalnog zagrevanja i njegovih posledica.

Napredak je sad sporiji, uticaj klimatskih promena raste, a naši protivnici su našli ozbiljnije izvore finansiranja”, izjavila je predsednica Mreže Dana planete Zemlje Kejtlin Rodžers.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *