Pritisnite enter da počnete pretragu.

Grenland se topi brže nego ikad, porastao globalni nivo mora

Grenlandska ledena ploča prošle godine bila je najmanja u istoriji, odnosno od 1948. kada je počelo da se meri beleženje ovih podataka, pokazuje najnovija studija.

Grenland se topi brže nego ikad, a veliki pad površinske mase uzrokovale su, ne samo visoke temperature, već i određeni atmosferski uslovi koji su postali učestaliji zbog klimatskih promena.

Decenijama uništavamo led koji se gradi hiljadama godina. Ono što mi ovde radimo ima ogromne posledice na celu planetu“, rekao ja za Independent Marko Tadesko, vođa studije.

Ledena ploča Grenlanda je po veličini druga u svetu i prekriva 80 odsto površine ostrva.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Kriosfera, ledena ploča je prošle godine izgubila oko 600 milijardi tona vode, što je dovelo do porasta globalnog nivoa mora oko 1,5 milimetar.

Usled ubrzanog topljenja poslednjh decenija doprinela je porastu 20-25 odsto nivoa mora. Ako se potpuno otopi nivo mora mogao bi da naraste za 23 metra.

Studija takođe ukazuje da na to da naučnici potcenjuju opasnost od leda i potencijalni porast globalnog nivoa mora.

Što se tiče Grenlanda, visok atmosferski pritisak sprečava stvaranje oblaka i propušta više sunčeve svetlosti, što rezultira manjkom snežnih padavina.

Ledene polarne kape i ledena ploča Grenlanda tope se šest puta brže nego devedesetih godina, navodi se u istraživanju objavljenom prošlog meseca.

Visoka stopa topljenja odgovara modelu “najgoreg scenarija” globalnog zagrevanja prema Međuvladinom panelu o klimatskim promenama (IPCC), koji pretpostavlja da bi nivo mora mogao da se podigne za jedan metar do 2100. godine, ako emisija gasova sa efektom staklene bašte nastavi da se povećava.

To bi stotine miliona ljudi dovelo u opasnost od poplava i moglo bi da promeni slanost okeana, što bi poremetilo morske ekosisteme.

Pročitajte i: Polovina peščanih plaža pretvoriće se u kamen do kraja veka
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *