Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto ne treba da krijete od deteta da ste pod stresom

Stres nije retka pojava u krugu porodice, naročito sada, kada ljudi više vremena provode sa porodicom, zbog pandemije koronavirusa koja još nije završena. Novo istraživanje otkriva da deca mogu da prepoznaju kada roditelje nešto muči i kada su pod stresom, što na njih može da ostavi posledice.

 U studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Family Psychology” Sara Voters, docent sa Univerziteta “Washington State”, i njene kolege proučavale su interakcije između roditelja i dece starosti od sedam do 11 godina.

Tim stručnjaka je otkrilo da su deca prepoznala svaki put kada su roditelji pokušali da sakriju svoje emocije. Istraživači su proučavali 107 roditelja, od kojih su gotovo polovina bili očevi i njihova deca.

Zamolili su svakog od njih da nabroji pet stvari zbog kojih su pod stresom. Zatim su razdvojili roditelje od dece i zamolili svakog roditelja da izvede stresnu aktivnost, poput govora, da aktivira fiziološki sistem reakcije na stres.

Zatim su vratili decu i zamolili ih da razgovaraju o temi koja je bila na njihovim spisku. Od polovine roditelja traženo je da suzbiju svoje emocije tokom razgovora. Sve interakcije su snimljene. Roditelji i deca imali su senzore na svojim telima koji su merili njihove fiziološke reakcije.

Pokazalo se da suzbijanje emocija dovodi do manje bliskosti i zahlađenja odnosa. Kako su roditelji sakrivali da su pod stresom tako su i deca menjala svoje ponašanje.

U istraživanju se pokazalo da majke nisu prenosile stres svojoj deci. Ali, za majke koje su sakrile svoje emocije ispostavilo se da su njihova deca pokazala više znakova stresa. To nije bio slučaj kod očeva.

Stručnjaci objašnjavaju da je razlog tome taj što očevi često imaju tendenciju da potiskuju svoje emocije i to rade češće nego majke, prenosi N1.

Pročitajte i: Opsesije jačaju samopouzdanje kod dece i čine ih pametnijima

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *