Pritisnite enter da počnete pretragu.

Šta je noćna anksioznost?

Za one koji rade po ceo dan, noće je vreme za odmor. Noć obično znači beg od rutine i obaveza i za mnoge je omiljeno doba dana. Međutim ponekad imamo problema i oni nam ne dozvoljavaju da zaspimo. Tada noć postaje neugodna i nesigurna. Ova pojava zove se noćna anksioznost.

Svi smo prošli kroz situaciju kada odemo na spavanje, a problemi nam ne daju da zaspimo. Onda počinje okretanje po krevetu i bezuspešni pokušaji spavanja. Noćna anksioznost je poput noćne more.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete noćnu anksioznost i koji će vam omogućiti da se bolje nosite s tim.

Pokušajte da otkrijete šta uzrokuje noćnu anksioznost. Nemojte se uplesti u vrtlog briga. Jedan problem obično vuče drugi, zbog toga treba razmisliti koje probleme moramo da rešimo.

Ako ste u toku dana previše fizički i psihički aktivni, lakše ćete uveče zaspati. Stoga je odličan način da izbegnete noćnu anksioznost da se u toku dana dobro umorite. Ležanje u krevetu nakon niza aktivnosti dovešće do mirnog sna.

Ljudska bića su bića navika. Naviknite se na određenu noćnu rutinu. Jedite, operite suđe, istuširajte se, popijte čaj i idite u krevet.

Osim toga, veoma je važno da se hranite zdravo. Konzumiranje hrane s visokim udelom masti pre odlaska na spavanje nije dobar izbor. Vaša večera treba da bude bogata povrćem i drugim zdravim, namirnicama koje se lako vare.

Izbegavajte energetska pića. Sve gorenavedeno beskorisno je ako pre spavanja pijete alkohol ili druga pića koja sadrže stimulanse, poput kofeina. Umesto toga večerajte uz vodu ili čašu toplog mleka, piše Klix.ba.

Pobrinite se da imate prijatno okruženje za spavanje. Soba u kojoj spavate trebalo bi da doprinosi dobrom odmoru. Osim toga, trebalo bi da spavate samo u svojoj sobi.

Plitko ili nekontrolisano disanje nesumnjivo je neprijatelj mirnog sna. Ne bi bilo loše da uključite i vežbe disanja u svoju noćnu rutinu. One će učiniti da vaše telo i vaš um postignu potrebnu harmoniju. U početku će vam biti malo izazovno da se naviknete, ali uskoro ćete osetiti blagodeti.

Ako i pored svega primetite da često osećate noćnu anksioznost, potražite pomoć stručnjaka.

Pročitajte i: Slušanje ove pesme dokazano smanjuje anksioznost

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *