Pritisnite enter da počnete pretragu.

Za rad u kompaniji Apple vam ne treba fakultetska diploma, a evo i zašto

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome jedini način da se zaposle u vodećim svetskim kompanijama poput Apple-a, Google-a ili Netflix-a. Međutim, to nije uvek tačno.

Istaknuti poslovni lideri – generalna direktorka Siemens-a u Americi Barbara Hempton i izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Kuk je izjavio da čak polovina zaposlenih u kopmaniji Apple nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD.

On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju studente veštinama koje su potrebne na tržištu rada.

Kada malo bolje sagledamo stvari, vidimo da postoji neusklađenost između onog što se uči na fakultetu i veština koje će nam u budućnosti biti neophodne na tržištu rada kao što je, na primer, kodiranje“, izjavio je Kuk za Business Insider.

On je dodao da bi svako dete moralo da ima određeni nivo obrazovanja o kodiranju pre nego što završi srednju školu.

Zbog toga je Apple još 2016. u školama širom SAD pokrenuo program “Everyone Can Code” (Svi mogu da kodiraju), koji je pomogao učenicima da tokom školovanja nauče osnove kodiranja.

Tim Kuk je podsetio i da je njihovu kompaniju osnovao Stiv Džobs, čovek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvek bila da diploma nije neophodna da bi neko bio uspešan.

Barbara Hempton, Siemens

Barbara Hempton je odbacila ideju da četvorogodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

Često se u oglasima za posao zahteva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna – to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju”, izjavila je Hemptonova u Beloj kući tokom prvog sastanka američkog Savetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Google-a i Apple-a zapošljavaju radnike koji poseduju veštine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da danas brojne velike kompanije ne zahtevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu.

Nakon dalje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će verovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično od prosečnog radnika, navodi se u izveštaju američkog Zavoda za statistiku rada.

Pročitajte i: Ukoliko uspete da uhakujete iPhone – Apple će vam platiti milion dolara
Izvor: BizLife

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *