Pritisnite enter da počnete pretragu.

Čovek na Krku pronašao potopljeni brod iz Rimskog carstva

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je na ostrvu Krku potopljeni brod iz doba Rimskog carstva s ostacima amfora zakopanim duboko pod naslagama peska koje nedirnute leže hiljadama godina na morskom dnu, saopštio je u subotu pronalazač broda.

Vrzić navodi kako je, proučavajući puteve kojima su brodovi putovali iz smera Dalmacije prema Veneciji, kao i koristeći najmodernija podvodna sredstva, na ostrvu Krku pronašao jedinstveni podvodni nalaz.

S obzirom na to da je reč o izuzetno vrednom nalazištu o tome su obaveštene nadležne institucije Ministarstva kulture u Rijeci s tačnim lokacijama nalazišta, a sve kako bi se nalazište zaštitilo od eventualne pljačke i sačuvalo u muzeju.

Pročitajte i:
Zagrebi ispod površine: Na dnu Jadranskog mora taloži se smeće
Kako je Krk postao prvo pametno ostrvo na Jadranu
Kineska Atlantida: Ceo grad leži netaknut pod vodom već 60 godina

Preliminarnim uvidom i ocenom podvodnih arheologa reč je o jedinstvenom nalazištu amfora s područja Tunisa i Bliskog istoka koje datiraju iz 4. veka. Naknadnim istraživanjem moći će da se utvrde putevi trgovine i teret broda koji leži doslovno netaknut na dnu pod naslagama morskog mulja“, stoji u saopštenju, navodi N1 pozivajući se na Hinu.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *