Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kada je u redu lagati na intervjuu za posao?

Pozvani ste na dugoočekivani razgovor za posao, osećate uzbuđenje, sreću, ali i tremu. Razmišljate o potencijalnim pitanja i o što boljim odgovorima. Prevrćete scenario u glavi već po ko zna koji put.   Šta da odgovorim ako me pita za ovo ili ono? Da li je u redu da okrenem malo priču u svoju korist? Ono što sam napisala u CV-ju  nije baš sto odsto istina, valjda me neće baš to pitati… 

Gotovo uvek postavimo sebi čuveno pitanje – da li je u redu reći nešto što nije u potpunosti istina na razgovoru za posao kako bismo ostavili bolji utisak?  

Ono što je na samom startu važno da znamo, jeste da treba da napravimo razliku između „belih, nevinih“ laži i onih koje mogu ozbiljno uticati na ishod razgovora, ili čak dugoročno rezultirati nezadovoljstvom, bilo našem ili od strane poslodavca. Složićete se da time ništa korisno niste postigli, savetuje portal Poslovi Infostud. 

Pre svega, počnite od svog CV-a. Nemojte navesti da ste stručnjak za vođenje društvenih mreža, samo zato što ste tri puta promovisali objavu drugarici koja prodaje parfeme na društvnim mrežama.

Budite realni prema sebi i svesni svojih sposobnosti kako ne biste ostavili utisak da ste neozbiljni.   Kad tad, to će doći na naplatu.

Ne želite da sedite u hodniku dok čekate da se vaše ime prozove i razbijate glavu kako ćete se snaći ukoliko HR odluči da testira vaš mađarski, koji po CV-u vi znate na osnovnom nivou, a u stvari znate čitavih 17 reči.

Pogledaj i: Osobine koje vas čine idealnim kandidatom za posao

Kada je u redu da  na razgovoru za posao ne budemo potpuno iskreni?  

  • Loši odnosi sa kolegama na prethodnom poslu 

U kojoj god kompaniji da radite, nezavisno od pozicije na kojoj ste, imate kolege zbog kojih jedva čekate ponedeljak i one zbog kojih jedva čekate vikend. Da li HR mora da zna da ste na prethodnom radnom mestu vi i kolega išli tri puta na razgovor sa HR-om zbog neslaganja? Ne mora.

Pogotovo ukoliko smatrate da ste mnogo toga naučili iz tog iskustva i da se slične situacije neće ponavljati. Bez obzira što  procenjujete da ste u toj priči vi bili upravu, a druga osoba ne, HR u to ne može biti siguran. 

Nemojte da govorite ružno o vašim bivšim kolegama, jer to zasigurno ne donosi nikakvu korist za vas. Upravo suprotno. Pričajući o njima, vi dosta toga otkrivate i o sebi. Iz čitave priče o neslaganju sa kolegama, HR može zaključiti da se možda ne biste uklopili ni u svoj potencijalni tim u kompaniji u kojoj ste konkurisali za posao. 

  • Vaša najveća mana 

Sigurno znate da je HR-ovima jedno od omiljenih pitanja „Šta biste naveli kao vašu najveću manu?“, doduše, nekad ga malo lepše upakuju, ali suština je ista.  

Svesni smo da osoba koja vas ispituje ne priželjkuje da čuje da se katastrofalno snalazite u stresnim situacijama ili da imate izrazit problem sa prokrastinacijom. Zato sve češće čujemo da kandidati kao svoje mane navode dobro poznati „perfekcionizam“ ili „radoholizam“ što takođe nije sjajna opcija, ukoliko to zaista nije vaš slučaj. 

Važno je da budemo svesni svojih mana. Svi ih imamo i niko nije savršen. Umesto da pokušate da prikrijete manu, mnogo je bolje da je otvoreno iznesete (ne baš da ulazite u najsitnije detalje), ali isto tako da istaknete da radite na tome da tu manu ispravite, naravno, ako je to slučaj.

Ako ste svesni da ste izrazito introvertni i da vam komunikacija nije jača strana, nemojte konkurisati na poziciju prodavca. Ukoliko bi vaša dominantna  mana negativno uticala na obavljanje posla na poziciji  na koju želite da se prijavite, nemojte. Bar dok ne poradite dovoljno na njenom korigovanju. 

  • Koju su tvoji hobiji i interesovanja 

Hajde da budemo iskreni, većina nas u slobodno vreme ne posećuje muzeje, ne sluša klasičnu muziku i ne čita filozofske misli Ogista Konta. Mnogo je češći slučaj da prelistavamo društvene mreže do iznemoglosti, pratimo serije na Netflix-u i ispijamo kafe u obližnjem kafiću. 

Međutim, da li je poželjno ovo reći na interjuu za posao kada čujemo pitanje šta radimo u slobodno vreme? Ne baš. Sigurno je da imate neke hobije koji možda nisu dominantni u vašem životu, ali na osnovu kojih se mogu zaključiti neke vaše vrline kao što su čitanje stručnih knjiga, gledanje videa o ličnom razvoju, druženje sa prijateljima i slično. 

Zapamtite, vaš zadatak na intervjuu jeste da predstavite SEBE u najboljem svetlu, ne osobu koja bi idealno odgovarala za poziciju na koju ste konkurisali. Isticanje osobina, znanja i veština koje ne posedujete može dovesti samo do negativnih posledica, ako ne odmah, nakon izvesnog  vremena zasigurno hoće. 

Dajte sve od sebe da istaknete u prvi plan sve realne razloge zbog kog će poslodavac želeti da postanete deo njihovog tima. I verujte - negde vas čeka poslodavac koji priželjkuje da zaposli osobu poput vas!

Izvor: Poslovi Infostud

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *