Pritisnite enter da počnete pretragu.

Srpski 3D štampari prave zaštitne vizire za zdravstvene radnike

Grupa “mejkera” preduzela je inicijativu da zaštiti najugroženije profesionalce Srbije, medicinske radnike, koji će biti najizloženiji koronavirusu lečeći građane. Pridružite im se i podržite ih.

Kako bi pomogli u smanjenju epidemije Covid-19, srpski 3D štampari su se udružili u Facebook grupi Vizionari Srbije, s idejom da naprave što više vizira, koji mogu da zaštite pre svega medicinske radnike, piše Startit.

Potražnja za zaštitnim maskama u svetu je tolika da umesto iPhone-a Kinezi prave maske i to 200 miliona dnevno, a kako je za proizvodnju onih najefikasnijih potrebna nanotehnologija, nije moguće ispratiti potražnju.

Srpski lekari su oprempljeni tim N95 maskama, ali to im nije potpuna zaštita od kapljičnog koronavirusa. Kada ih je grupa srpskih 3D štampara pitala kako može da im pomogne, rekli su da su im potrebni viziri, zato što im oni u potpunosti prekrivaju lice, a kako mogu da se denzifikuju, njihova upotreba je višekratna.

Jedna kompanija se javila da industrijski proizvede 50.000 vizira, ali to nije moguće da se desi preko noći, pa će 3D štampom pokušati da što bolje premoste taj period, a neće prestajati sve dok epidemija ne prestane.

Startit poziva sve koji se bave 3D štampom da se priključe ovoj akciji, a to mogu učiniti putem grupe Vizionari Srbije, na kojoj će naći i listu na koju mogu da upišu koliko vizira mogu da proizvedu.

Pročitajte i: Vakcina protiv koronavirusa: Počelo prvo testiranje na ljudima

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *