Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučite da budete produktivni čak i kada radite od kuće

Dani koji su pred nama nisu ispunjeni samo brigom o zdravlju i porodici, već i brizi o našim poslovima, biznisima koje vodimo, timu sa kojim radimo i rezultatima koje treba da ispostavimo našim kolegama i menadžerima. Očekivanja su ista, perspektiva promenjena, a većini rutina izmeštena.

Na internetu se u ovom momentu nalazi mnogo tekstova koji vam mogu pomoći da rad od kuće bude za vas što lakši, kako da budete efikasniji i produktivniji.

Dve dame koje su veom uspešne u svom poslu Aleksandra Petrovski, urednica Biblioteke Uspeh, i Jana Stevanović, koja se bavi prodajom biznis modela kompanije Strategyzer velikim klijentima, kao i Miko Savusalo, Finac iz Beograda koji radi kao sales manager, podelili su svoje iskustvo o radu od kuće za portal Finesa.

View this post on Instagram

Busy busy 2018 🤓👩‍💻🚀

A post shared by Jana Stevanovic (@jana_mackica) on

Mi smo potpuno remote kompanija. To znači da radim od kuće sa kolegama i klijentima od Australije i Tajlanda do Los Anđelesa i Argentine. Prodaja u remote okruženju podrazumeva najviše 5-6 poziva dnevno sa klijentima i dosta internog usaglašavanja sa timom. Pored remote rada koji obavljam iz svoje kućne kancelarije u Beogradu, moj posao podrazumeva dosta putovanja. U proteklih godinu dana putovala sam na dosta događaja (prestala sam da brojim posle 15) gde sam imala priliku da upoznam dosta naših klijenata i da započnem pregovore sa novim klijentima. Nakon povratka u Beograd, nastavljam sa virtuelnim radom i primetila sam da je saradnja sa ljudima koje upoznate lično mnogo lakša nego kada se upoznate virtuelno. Dakle nemojte podcenjivati moć ličnog kontakta, ali verujte mi da je dosta stvari moguće završiti virtuelno“, kaže Jana Stevanović.

Radni kutak joj je radni sto koji se nalazi u spavaćoj sobi. Kako kaže, još nije ušla u ritam da joj soba bude sređena pod konac, ali ekran podešava tako da se nered ne vidi. Red koji jeste uvela je da uvek doručkuje i ruča u isto vreme i da stvarno odvoji vreme za to, odnosno ne jede ispred kompjutera.

View this post on Instagram

The view 🍀

A post shared by Jana Stevanovic (@jana_mackica) on

Što se tiče komunikacije sa klijentima, Jana izdvaja aplikaciju za video pozive Zoom.

Iz mog iskustva, Zoom je bolji i lakši za korišćenje od Webex-a, Skype for Business, Google Handout i sličnih rešenja. Naravno, tu je neizostavni Slack koji koristimo u internoj komunikaciji. Za podsticanje interne interakcije koristimo aplikaciju Donut. Ovo je jako važno zato što kolege nećete viđati u kancelariji i potrebno je da se razmena informacija nekada podstakne i veštački. Često sa kolegama imam takozvane ‘coffee chats’ gde razgovaramo o svemu osim o poslu. Iz tih razgovora proisteknu fenomenalne ideje za unapređenje odnosa sa kolegama, proizvoda i kulture kompanije“, otkrila je Jana za Finesu.

Najbolji lek za produktivnost, tvrdi, jeste da ostavite telefon u drugoj prostoriji.

Jako je teško da budete produktivni kada vas stalno prekidaju notifikacije različitih aplikacija. Protiv toga se borim tako što sam ugasila notifikacije na Fejsbuku i Instagramu. Kada ni to ne pomaže, onda koristim aplikaciju Focus Keeper. Nekada je zaista teško izboriti se sa poslom i stresom i tada se odlučim da ugasim kompjuter i da odlutam uz neku knjigu. Zaista sam srećna da kultura Strategyzer-a podržava da uzmemo par sati ili dana za sebe ukoliko imamo problema da pronađemo produktivnost i inspiraciju. Interesantno, pre nego što sam počela da radim na daljinu, mislila sam da će mi biti teško da odolim iskušenju da dremnem posle ručka, zato što je krevet tako blizu, ali rad od kuće može da bude jako dinamičan i nisam do sada imala situacije da zaspim u radno vreme“, iskrena je ona.

Posao joj ne dozvoljava da ima dan bez sastanaka jer mora uvek da bude klijentima na raspolaganju. Ali kada joj vreme dozvoljava, za dobro raspoloženje najviše joj pomažu duge šetnje pored reke i na Kalemegdanu sa njenim psom. Pored toga, trudi se da svakog dana meditira. Rad na daljinu omogućio joj je i da više čita.

Za one koji počinju da rade od kuće, Jana savetuje da se, pre svega, opustite.

Ukoliko imate privilegiju da vaš posao možete da obavljate uz pomoć kompjutera, videćete kako ćete uspeti da završavate posao i od kuće uz konstantnu komunikaciju sa klijentima i kolegama. Sada se nalazimo u jako specifičnoj situaciji i sigurno da će na vaše poslove uticati i drugi faktori a ne samo to što radite od kuće. U svakom slučaju, potrudite se da ovaj period iskoristite da naučite što više o alatima koji vam mogu pomoći da budete produktivni i inovativnim metodama koje će vam pomoći da uživate u u poslu.

Urednica Biblioteke Uspeh i saradnica Finese Aleksandra Petrovski na dnevnom nivou radi na više projekata.

Ako me pitate kako mi uspeva da napravim brze tranzicije – ukratko, tako što sam vremenom naučila da određene uloge povezujem sa određenim akcijama, koje mogu na to da me asociraju, i uvek ih ponavljam. Na primer: kada radim jedan posao tada pustim određenu vrstu muzike, kada za drugi počnem da čitam i istražujem obavezno mi je olovka u rukama i pored beležnica, za treći mogu da se premestim u dnevni boravak…“, objašnjava ona i dodaje:

Vremenom sam naučila da dobro procenim koliko energije mi je potrebno za određenu vrstu posla, a samim tim i u koje doba dana i koliko okvirno vremena iziskuje da to uradim. Pravim nedeljni okvirni plan rada, ali i prethodne večeri dnevni plan detaljno revidiram i onda kada ujutru počnem da radim nema prisećanja šta ono beše treba još da uradim.

View this post on Instagram

Tiger Time. Kupljeno! 🐯 Prvi put kada sam čula taj izraz prigrlila sam ga momentalno. Ima nešto moćno u toj frazi što me je stvarno pokrenulo i dovelo u red. To su oni trenuci potpunog fokusa na jednu stvar, koje u doba rasejanosti svi očajnički trebamo kako bismo što brže i kvalitetnije završili stvarno važan posao. U mom slučaju to je kreirnje najboljeg sadržaja, ali možete da primenite i na bilo šta drugo što radite. Sprovešću vas kroz korake kako stvaram svoju kreativnu pećinu i znam da su pravila stroga (posebno u početku), ali korist je ogromna. 1. POSTAVI CILJ ŠTA TREBA DA URADIŠ 🎯 Nedeljom uveče stavim na papir šta me sve od posla čeka predstojeće sedmice i koliko mi okvirno vremena za to treba, uz nezobilaznu prioritizaciju i prostor za vanredne situacije. „Ovo MORA da bude napisano – ovo treba da uradim – ovo me čeka“ – otprilike to su moje šifre. 2. BUKIRAJ SVOJE VREME 🗓🕞 Ključni korak. Da unapred odrediš doba dana kada ćeš moći nepodeljenu pažnju da posvetiš nečemu i da zaista to ubeležiš u svoj kalendar kao crveno slovo. Npr ja se trudim da to bude svakog radnog dana pre podne 8-12h. U zavisnosti od ostatka rasporeda, nekada se dogodi da imam i samo sat vremena, ali tih 60 minuta sam samo tome posvećena. To je okosnica mog posla i treba da mu pristupim jednako odgovorno kao godišnjem sastanku sa klijentom. 3. ODABERI SVOJE RITUALE 📝☕ Tačno znam šta se dešava u ovakvim trenucima: baš tada vam se sve jede i pije i najviše misli vam prolazi kroz glavu (to su mahom one koje nemaju veze s onim što treba da radite). Pre nego što počnete da radite stavite na sto pored sebe vodu i kafu. Da pojednostavim pripremu i da zadržim što bolji fokus biram Barcaffe Perfetto kapsule. Novi favorit mi je Macchiato Irish Cream, jer ako radim od kuće ne znači da ne mogu da imam potpuni ugođaj. I još nešto je obavezno da držite pored laptopa – notes. Iz iskustva znam da vam baš tada padaju na pamet svi kućni poslovi koje treba obaviti i sve osobe koje treba da pozovete. Lepo to pribeležite u svesku sa strane i trenutno osobodite um. [Nastavak] 🔽

A post shared by Aleksandra Petrovski (@alex5rovski) on

Za efikasan rad od kuće, kaže, neophodni su fleksibilnost, prioritizacija i održavanje fokusa.

Posao koji zahteva bistar um i najveću koncentraciju, a to je u mom slučaju pisanje, u najvećem broju slučajeva praktikujem ujutru. Kada sam najproduktivnija, što znači do podneva završim najvažniji deo posla za taj dan i tu se svojski trudim da zadržim ustaljenu rutinu. Nastojim da tada izbegnem mejl i društvene mreže, da mi ne bi odvlačili pažnju. Iz istog razloga izbegavam zakazivanje sastanaka pre podne, bili oni uživo ili online. Navikla sam da se moj raspored neretko menja na dnevnom nivou pa prioritete određujem u hodu. Tada uvek zastanem da promislim dva puta koliko je to stvarno bitno ili je samo hitno“, kaže Aleksandra.

Sa mnogih mesta sam godinama štrpkala različite savete i testirala šta za mene radi, ali ako moram da izdvojim knjige koje su najviše na ovaj način uticale na mene, to su onda ‘Ključ uspeha’ Dejvida Alena i ‘Time Drive’ Gelba Arhangelskog“, dodaje ona.

Kada se desi da ne uspe da postigne sve planirano, to ne doživljava tragično već shvata kao lekciju.

Prvenstveno na nedeljnom nivou pravim ‘presek’ postignuća, tako da mi je važno da u tom zbiru imam očekivani skor. Jednostavno uvek pokušavam da uvidim koji su potezi bili loši ili dobri, te šta treba da izbegavam ili ponovim. Rad od kuće je idealna prilika da uvidite razliku između ustaljenog koncepta odlaska u kancelariju (sedenja na nekom mestu 9-17h) i težnje da neki posao bude obavljen. Ne postoji šef koji će vas bolje motivisati nego što to može da učini vaša lična želja da ograničene resurse – vreme i energiju, upotrebite na najbolji mogući način“, zaključuje Aleksandra.

Finac Miko Savusalo radi kao sales manager za celu Skandinaviju i živi u Beogradu.

Do preseljenja u Srbiju sam radio za velike finske kompanije u nekoliko zemalja. Bio sam na brojnim pozicijama na lestvici u Waterfall okruženju. Dolaskom u vaš i sada već moj grad Beograd sam postao preduzetnik i sav posao preneo u kućno okruženje“, kaže on i dodaje da mu nije bilo teško da se prilagodi:

Rano sam shvatio da je za takav način rada potrebna disciplina i snažan mentalni stav. U današnje vreme, sa modernim alatima koji su svima dostupni, možeš zaista mnogo da postigneš, bez obzira na okruženje i zemlju u kojoj se nalaziš. Mnogo sam čitao i upijao savete kao sunđer i primenjivao iz dana u dan uspešne modele svetskih preduzetnika.

Rad od kuće nekad i sad Miko opisuje na sledeći način:

“Pre pet godina osetio sam olakšanje, neizvesnost i težak rad. Sada, nakon pet godina rada u kući remote bih opisao kao ispunjenje, efikasnost i disciplina.”

Za efikasan rad od kuće, kaže, presudna je dnevna rutina.

Kada ste sami u ‘kancelariji’ (koja može biti nekad i vaš trpezarijski sto, krevet u kome spavate, pod ili pak pravi radni sto) često nema pritiska kolega, šefa koji vas nadgleda, nepotrebnih i dugih sastanaka i menadžera koji bi vas usmeravao. Kada nema pritiska drugih u vama se može javiti i jaka pokretačka sila koja će lako organiozovati dan, ili pak panika u kojoj samo gubite vreme, skrolujete i ne završavate posao. Ova druga opcija se meni na sreću nije desila ali poznajem mnogo ljudi koji su bili u ovom loop-u. U tim slučajevima, mislim da treba napraviti strogi plan i organizaciju rada i pratiti svakoga dana svoj lični osećaj napretka. U dnevnu rutinu uključujem i obroke, vežbanje, pauze, gledanje sporta za moju dušu. Bez dnevne rutine bio bih izgubljen“, iskren je on.

Ipak, ponekad mu nedostaje “normalno” radno okruženje.

Ima dana kada vam nedostaje ta kafa sa kolegama ili čuveno pitanje na hodniku jesi li gledao utakmicu sinoć, ali kada samo uporedim koliko sam efikasniji i koliko sam postigao na ovaj način, prestane da mi nedostaje. Rad online omogućava da isporučite najbolje moguće rezulatate za kraće vreme, vama samima ako ste preduzetnik ili organizaciji za koju radite“, kaže Savusalo.

Prema njegovim rečima da biste bili produktivni morate da budete proaktivni, orijentisani ka cilju, a neophodni su vam i tehničnki alati.

Od digitalnih alata koristim sve Google alate, Slack i Trello. Od knjiga tu su ‘Ciljevi’ Brajana Trejsija, ‘Atomske navike’ Džejmsa Klira, ‘Pravilo 10X’ Granta Kardona, pratim ‘GaryVee’ YouTube kanal kao i newslettere Seta Godina i Džejms Klira.

Trudim se da jednom dnevno idem u teretanu (trenutno ne idem zbog novonastale situacije), igram golf kad mogu (velika strast), šetnje po šumi, klasnična muzika uz posao, veliki sam ljubitelj vina i volim da otkrivam nove proizvođače, stoga često sa ženom obilazim vinarije po Srbiji“, završava Savusalo.

Pročitajte i: Kako da se pripremite za intervju za remote posao
Tekst: Lidija Maričić Savusalo i Finesa tim
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *