Pritisnite enter da počnete pretragu.

Vazduh jeste čistiji zbog pandemije, ali to neće zaustaviti klimatske promene

Moguće smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte zbog mera radi zaustavljenja pandemije Covid-19 neće biti dovoljne da se zaustave klimatske promene, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Moramo da pokažemo istu odlučnost i jedinstvo protiv klimatskih promena kao protiv koronavirusa“, rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Pandemija je možda izazvala najveći godišnji pad emisije ugljen-dioksida od Drugog svetskog rata, mada SMO upozorava da je izlazak iz krize i ranije bio vezan za povećanje emisije u odnosu na period pre krize, prenosi Rojters.

Covid-19 je možda rezultirao privremenim smanjenjem emisija gasova s efektima staklene bašte, ali to nije zamena za održivu klimatsku akciju“, navela je agencija povodom Dana planete zemlje koji je obeležen 50. put.

SMO je pozvala vlade da razmotre stimulativne pakete pomoći za prelazak na zelenu ekonomiju.

U izveštaju o globalnoj klimi SMO navodi da preliminarni rezultati ukazuju da je period od 2015. do 2019. bio najtopliji petogodišnji period od kad postoje merenja te da je globalna prosečna temperatura porasla za 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijski period.

Manja emisija ugljen dioksida zbog pandemije

Peteri Talas izjavio je da će emisija ugljen dioksida ove godine biti smanjena za šest odsto zbog pandemije koronavirusa.

SMO upozorava i da bi nakon smanjenja prouzrokovanog pandemijom moglo da dođe do naglog porasta emisije štetnih gasova, a sekretar Talas ističe da trenutni pad emisije štetnih gasova ne može da zaustavi klimatske promene.

Pročitajte i: Milano pretvara ulice u pešačke i biciklističke zone kako bi smanjio upotrebu automobila

Izvor: Tanjug

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *