Pritisnite enter da počnete pretragu.

Milano pretvara ulice u pešačke i biciklističke zone kako bi smanjio upotrebu automobila

Grad Milano ima ambiciozan plan kako da smanji broj vozila na ulicama i poveća kvalitet vazduha posle krize koju je izazvao virus korona.

Severna Italija i Lombardija, koje inače spadaju među najzagađenije regije u Evropi, teško su pogođene koronavirusom.

Zbog globalne pandemije i karantina, motorni saobraćaj smanjen je za 30-75 odsto, a sa njim je smanjeno i zagađenje vazduha.

Gradske vlasti se nadaju da se broj motornih vozila na ulicama neće značajno uvećati ni kada se stanovnici vrate na posao, s obzirom na preporuke da se fizički distanciramo jedni od drugih, što znači da izbegavamo javni prevoz, između ostalog.

Grad Milano najavio je da će ovog leta 35 kilometara ulica pretvoriti u pešačke i biciklističke staze kako bi zaštitio stanovništvo od koronavirusa. Time će automobilima biti ograničen pristup, a fizička distanca će biti veća.

Planirano je proširenje kolovoznih traka, niskobudžetne privremene biciklističke staze, ograničenja brzine kretanja na 30 kilometara na čas, kao i prioritetne ulice za pešake i bicikliste, piše Guardian.

Godinama pokušavamo da smanjimo upotrebu automobila. Kad svi voze kola nema mesta za ljude, nema mesta da se pomerite i nema mesta ispred prodavnica. Naravno, želimo i da poboljšamo ekonomiju, ali sada razmišljamo i radimo drugačije“, rekao je zamenik gradonačelnika Milana Marko Graneli.

Moramo da budemo spremni. Zato je važno da branimo ekonomiju, čak i samo deo nje, i podržimo kafiće, zanatlije i restorane. Kada sve ovo bude gotovo gradovi koji još imaju ovakvu ekonomiju imaće prednost, a Milano želi da bude u toj kategoriji“, dodao je on.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *