Pritisnite enter da počnete pretragu.

Turistima zabranili da dodiruju majmune kako bi zaštitili životinje od korone

Na Gibraltaru će dodirivanje makaki majmuna, omiljenih turistima, biti zabranjeno u toj britanskoj enklavi čije vlasti žele da sačuvaju te životinje od koronavirusa.

Vlada Gibraltara objavila je nacrt izmena postojećeg zakona o životinjama prema kojem će dodirivanje makaki majmuna i bilo kakvo drugo mešanje u njihovo prirodno ponašanje biti prekršaj.

“Mešanje u život i ponašanje makaki majmuna od ranije se smatralo da nije dobro za te životinje, jer mogu da budu izložene ljudskim bolestima”, navela je vlada i podsetila da su majmuni ranije od ljudi dobijali hepatitis A.

Tamošnja vlada je dodala da su gotovo sigurni da majmuni nisu dobili koronavirus, ali taj rizik treba svesti na minimum kako se ne bi razboleli i uginuli.

Do sada je bilo zabranjeno hraniti majmune uz pretnju kazne od 500 funti (555 evra). Makaki majmuni žive na vrhu stene sa pogledom na ceo Gibraltar.

Turisti do vrha stene mogu da idu žičarom. Vlada Gibraltara opisuje te životinje kao jedine majmune koje žive u divljini u Evropi i smatra da su te životinje došle u osmom veku za vreme prisustva muslimana na tom poluostrvu.

Gibraltar, koji ima više od 30.000 stanovnika, nije toliko pogođen korona virusom i ima 161 zaraženu osobu, za razliku od Španije u kojoj je od tog virusa preminulo više od 27.000.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Pročitajte i: Čovekoliki majmuni moraju u izolaciju zbog Covid-19

Izvor: Beta

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *