Pritisnite enter da počnete pretragu.

Ptice koje su u Beo zoo vrt doneli građani, oporavljene i vraćene u prirodu

U saradnji sa Zoološkim vrtom grada Beograda, Zavod za zaštitu prirode Srbije je tokom prošlog meseca realizovao u tri navrata vraćanje 43 jedinke privremeno zbrinutih ptica u prirodu.

U prirodu je nakon uspešnog opravka pušteno 16 mladih ili povređenih ptica vetruške (Falco tinnunculus), 20 jedinki utine (Asio otus), pet jedinki ćuka (Otus scops) i dve jedinke mišara (Buteo buteo), koje su u zoo vrt doneli građani, predstavnici Zavoda i republičke inspekcije za zaštitu prirode Ministarstva zaštite životne sredine.

U zoo vrtu je jedinkama obezbeđen privremeni smeštaj i oporavak do momenta kadu su stručna lica zoološkog vrta i Zavoda utvrdili da su ptice, u pogledu kondicionog i zdravstvenog stanja, spremne za samostalan život i puštanje u prirodu.

Pogledaj i: Mladunci beloglavog supa padali u jezero Uvac zbog straha od helikoptera, samo troje spaseno

Sve ptice su beležene metalnim prstenovima za markiranje životinja, a tokom transporta do mesta puštanja vodilo se računa da se očuva njihovo zdravlje i spreči bilo kakvo povređivanje, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu prirode.

Jedan broj jedinki je pušten u blizini kanala Galovica, na teritoriji opštine Surčin a drugi u zaštićeno područje Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“.

U narednom periodu je u saradnji sa zoološkim vrtom takođe predviđeno puštanje ostalih privremeno zbrinutih jedinki ptica koje su se uspešno rehabilitovane i spremne su za povratak u prirodu.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *