Pritisnite enter da počnete pretragu.

Mladunci beloglavog supa padali u jezero Uvac zbog straha od helikoptera, samo troje spaseno

Šest mladunaca beloglavog supa, u strahu od helikoptera koji je leteo iznad njih, prevremeno su iskočili iz gnezda i upali u jezero Uvac. Od šestoro evidentiranih, za sada je troje spaseno, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Ova neprofitna vladina organizacija upozorila je da je postavljanje Vladinog stručnog organa Zavoda za zaštitu prirode ispred nauke i struke prouzrokovalo veliko uništavanje prirode u Srbiji.

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica na ovaj problem je upozorila putem društvenih mreža.

“Katastrofa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu – kad su mladunci pred poletanje sa gnezda. Mladunci su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero. Evidentirano je šest mladunaca koji su ispali iz gnezda od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima i preneto u prihvatni centar rezervata Uvac. Nemamo informacije šta je bilo sa druga tri mladunaca, a verovatno je bilo još nekih mladunaca koje nismo našli. Direktorat za civilno vazduhoplovstvo postupa prema dokumentu Zavoda za zaštitu prirode, po kome nema nikavih ograničenja za letove na malim visinama u kolonijama beloglavih supova. Zamolili bismo kolege iz Zavoda za zaštitu prirode da pri davanju stručnih mišljenja konsultuju i nezavisne stručnjake. Postavljanjem Vladinog stručnog organa Zavoda za zaštitu prirode ispred nauke i struke već je prouzrokovano veliko uništavanje prirode u Srbiji”, navodi se na zvaničnoj Facebook stranici Fondacije.

Oni su naveli i da su ih iz kontrole letenja obavestili da, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu prirode, ne postoje nikakva opasnost za ptice te da nema ograničenja da se leti u rezervatu za supove.

Pogledaj i: Patuljasti orao se posle 100 godina vratio na Vršačke planine

“U drugim zemljama su zabranjeni niski letovi oko kolonija beloglavog supa u krugu od 15 kilometara”, naglašavaju iz Fondacije.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *