Pritisnite enter da počnete pretragu.

Patuljasti orao se posle 100 godina vratio na Vršačke planine

Ovih dana nam iz Vršca stiže prelepa vest. Mladunci patuljastog orla, nova su gnezdarica Vršačkih planina. Ove godine je potvrđeno gnežđenje jednog para u čijem gnezdu su dva mladunca. Poslednje registrovano gnežđenje ove vrste u Vojvodini bilo je pre više od 100 godina.

Patuljasti orao (lat. Hieraaetus pennatus) je srednje veliki orao iz porodice jastrebova (lat. Accipitridae), koji se gnezdi na širem području južne Evrope, u severnoj Africi i delovima jugozapadne Azije.

Dužine je od 42-49 cm, a raspon krila mu je od 110 do 135 cm. Javlja se u dve faze obojenosti perja (morfe): kao svetla i tamna morfa.

Naseljava staništa sa očuvanim kompleksima šuma i otvorenih terena (šumostepe, doline velikih reka, mozaična mediteranska i submediteranska područjima) u ravnicama i pobrđu.

Gnezda gradi na drveću. Tipična je selica i zimu provodi u podsaharskoj Africi i južnim delovima Azije, navodi se na stranici JKP “Drugi oktobar” iz Vršca.

Glavna hrana su mu gušteri, drugi gmizavci i manji glodari. Zbog takvog plena naseljava područja gde je on dostupan, pre svega stenovita brda, planine i južnije krajeve evropskog kontinenta.

Kao i ostale vrste ptica grabljivica, ugrožava ga nestanak staništa, uznemiravanje u doba reprodukcije, trovanje glodara rotanticidima, upotreba pesticida na bazi hlora, krađa jaja i ptica iz gnezda, itd.

Pročitajte i: Nova vrsta ptice otkrivena na Dunavu kod Banoštora

Brigu o biljnom i životinjskom svetu na Vršačkim planinama vode čuvari prirode Predelom izuzetnih odlika ”Vršačke planine” kojim upravlja JKP “Drugi oktobar” 365 dana u godini.

Svakodnevno se sprovode mere zaštite, u skladu sa potrebama radi se i praktična zaštita. Saradnja sa stručnim institucijama je na najvišem nivou. Takođe se radi i na edukaciji školaraca i stanovništva, kao i posetioca vršačkih planina.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *