Pritisnite enter da počnete pretragu.

Veštačko drvo koje pročišćava vazduh kao 368 stabala

Zagađenje vazduha jedan je od najvećih problema savremenog sveta koji ima izuzetno štetne posledice za ljudsko zdravlje, bilo da se radi o stanovništvu velikih gradova ili ruralnih područja.

Loš kvalitet vazduha može uzrokovati razne bolesti, stoga mnoge organizacije, istraživači i kompanije rade na razvoju različitih projekata s ciljem rešavanja ovog problema.

Jedan od njih je i projekt BioUrban meksičke kompanije BiomiTech, specijalizovane za sisteme filtracije mikroalgi, za koji se čini da daje vrlo ohrabrujuće rezultate.

BioUrban 2.0 je revolucionarni uređaj koji ima isti učinak na prečišćavanje vazduha kao 368 stabala.

Sastoji se od pet cilindara od koji je svaki zapremine 100 litara i ispunjen algama. Poznato je da biljke procesom fotosinteze upijaju ugljen-dioksid iz atmosfere, a alge su u tome posebno efikasne – apsorbuju vazduh, filtriraju ga i zatim oslobađaju u pročišćenom obliku.

Još jedna velika prednost ovog uređaja je u tome što je u potpunosti autonoman jer se napaja solarnom energijom.

Takođe, treba napomenuti da uređaj može raditi 24 sata dnevno zahvaljujući svetiljkama koje osvetljavaju alge tokom noći i tako omogućavaju nastavak ciklusa fotosinteze.

Alge ipak treba menjati svaka tri do četiri meseca, a dobro je što se odstranjene alge upotrebljavaju kao kompost na poljoprivrednim zemljištima.

Pročitajte i: Zagađen vazduh u Evropi godišnje ubije 400.000 ljudi

Ovo robotsko stablo visoko četiri metra ne zamenjuje prava stabla, već ih dopunjuje, a namenjeno je ugradnji na javnim površinama, većim raskrsnicama i drugim frekventnim lokacijama, piše Ekovjesnik.

Cena uređaja iznosi 40.000 evra, nekoliko ih je već instalirano u u Meksiku, Panami i Kolumbiji, a uskoro bi trebalo da stignu u Evropu. Interes za njihovom instalacijom s ciljem smanjenja zagađenja vazduha već su izrazile Velika Britanija i Francuska.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *