Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako amazonska plemena dronovima sprečavaju uništavanje Amazonije

Plemenske zajednice koje naseljavaju područje prašume Amazonije u Brazilu zavise od dobara šume za hranu, odeću i medicinske potrebe. Njihov način života, međutim, pod velikom je pretnjom zbog sve češćih i razornijih šumskih požara u ovoj regiji.

Kako su požari uglavnom inicirani ilegalnom sečom i uništavanjem vegetacije zarad razvoja poljoprivrede i stočarstva na prostoru gde se nalazi šuma, plemenske zajednice su svesne da će se time narušiti važni prirodni procesi i da se uništavanjem šume dodatno ugrožava i kvalitet vazduha, ali i vode, kao i opstanak biljnog i životinjskog sveta.

Zato su krajem prošle godine Svetski fond za divlje životinje i brazilska nevladina organizacija za odbranu životne sredine organizovale obuku za upravljanjem bespilotnim letelicama za plemenske zajednice.

Pogledaj i: Pluća planete ponovo u opasnosti: U jednom danu buknulo preko 1.000 požara u Amazoniji

Stanovništvo je rado prihvatilo tehnologiju upravljanja dronovima koja im je pružila priliku da šumu nadgledaju „iz ptičje perspektive“ i na taj način posmatraju veliko područje i uoče potencijalnu opasnost od ilegalnog krčenja njihovog doma, piše Energetski portal.

Donirano je 19 dronova i sastavljeni su timovi koji patroliraju kroz šumu i prate šumske požare i ilegalnu seču. U planu je da se sakupe dokazi pomoću kojih će biti moguće uticati na vlast da reaguje na nezakonite aktivnosti koje se odvijaju u Amazoniji.

Znanje plemena kojima Amazonija predstavlja dom veoma je važno i od velike je pomoći za očuvanje prašume. Njihova svest o složenosti ovog problema i štetnom uticaju na prirodu je veoma razvijena, jednako kao i želja da očuvaju „pluća planete“ od nezakonitih aktivnosti koje se još uvek neumoljivo sprovode.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *