Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kejt Blančet: Sebe sam oduvek nazivala glumcem, a ne glumicom

Dve zvezde na Filmskom festivalu u Veneciji, Kejt Blančet i Tilda Svinton, pohvalile su odluku uprave drugog festivala, u Berlinu, da dodeli rodno neutralne nagrade, dok je Svinton predvidela da će takve biti i druge ceremonije dodele nagrada.

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu najavili su prošlog meseca da će od sledeće godine prestati da dodeljuju odvojene glumačke nagrade muškarcima i ženama.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu “Srebrni medved” biće zamenjene nagradama za najbolje vodeće i najbolje sporedne uloge.

Tilda Svinton (59) koja je na ceremoniji otvaranja Festivala u Veneciji dobila nagradu “Zlatni lav”, za životno delo, rekla je da su podele po polovima “gubitak života”.

I zato sam zaista srećna što to čujem o Berlinu“, rekla je novinarima u četvrtak. “Mislim da je prilično neizbežno da će svi to slediti, jer mi je to očigledno“.

Kejt Blančet, predsednica žirija u Veneciji ove godine, rekla je da sebe instinktivno naziva “glumcem”.

Rekla je da je dovoljno teško “suditi o tuđem radu”, a onda još teže deliti po polu.

Ja sam generacija u kojoj se reč ‘glumica’ koristila uvek u pežorativnom smislu. Tako da mislim da polažem pravo na drugi prostor“, rekla je 51-godišnja glumica.

Mislim da su dobra izvođenja jednistavno dobra, bez obzira na polnu orijentaciju izvođača“, izjavila je Blančet za CNN.

Pogledaj i: Dodela Oskara će od 2022. godine doživeti velike promene

Venecijanski festival je dugo kritikovan zbog nedovoljno takmičarskih filmova čije su autorke žene, pošto su samo četiri filma koje su snimile žene bila medju 62 koji su se takmičili za nagradu “Zlatni lav” od 2017. do 2019. godine.

Ove godine rodni paritet je poboljšan, sa 44 odsto filmova u konkurenciji koje su režirale žene.

Svinton je takođe bila u Veneciji da bi predstavila kratki film reditelja Pedra Almodovara, “Ljudski glas”, o emotivnom odgovoru žene na to što ju je ljubavnik ostavio preko telefona.

Izvor: Beta

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *