Pritisnite enter da počnete pretragu.

Pluća planete ponovo u opasnosti: U jednom danu buknulo preko 1.000 požara u Amazoniji

Više od hiljadu požara buknulo je u takozvanim plućima planete – Amazoniji – u samo jednom danu, 30. jula, što je najveći broj zabeležen za 24 sata u ovom mesecu od 2005. godine.

Tokom čitavog jula brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrovao je ukupno 6.803 požara, čime je ova brojka povećana za 28 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Porast u broju požara, koji izuzetno zabrinjava stručnjake, zapravo je primećen i pre početka avgusta, kada obično počinje sezona požara u Brazilu, koji obuhvata 60 odsto ove tropske kišne šume.

Ekološki aktivisti krivca vide u predsedniku ove zemlje Žairu Bolsonaru, navodeći da je podržao ilegalno krčenje šuma i iskopavanje rudnika, prenosi Klima 101.

Pogledaj i: Amazonija trpi posledice korone: Pandemiju iskoristili za ilegalnu seču šuma

Bolsonaro je u više navrata izjavio da je to jedini način da Brazil ekonomski napreduje. Međutim, pod velikim pritiskom domaće i međunarodne javnosti on je 16. jula odobrio zabranu paljenja amazonske šume u trajanju od četiri meseca.

Eksperti smatraju da ove mere nisu dovoljne, kao i da nisu adekvatno sprovedene, uzevši u obzir da je veliki broj novih požara registrovan i nakon što je navedena zabrana stupila na snagu.

Iako se broj još nije približio onom iz avgusta prošle godine, kada je INPE zabeležio 30.900 požara, što je ujedno bio i rekord za taj mesec u poslednjih 12 godina, ekolozi strahuju da bi situacija mogla da se pogorša.

Pogledaj i: Zašto se požari u Amazoniji tiču svih nas

Stručnjaci naglašavaju da situacija iz jula ukazuje da je stanje kritično, kao i da već sada znaju da će avgust biti težak mesec, a septembar verovatno i gori.

Dok požare često započinju ljudi ne bi li sebi obezbedili zemljište za poljoprivredne svrhe, vremenski uslovi koje donose klimatske promene, poput visoke temperature vazduha i sušnih perioda, omogućavaju rast i širenje vatrenih stihija van svake kontrole, a uslovi u južnom delu Amazonije u ovom trenutku izuzetno pogoduju takvom razvoju događaja, saopštila je NASA u julu mesecu.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *