Pritisnite enter da počnete pretragu.

Bledsko jezero mesecima zagađeno, voda postala crvena

Najpopularnija turistička destinacija u Sloveniji, Bledsko jezero, mesecima je zagađeno što je rezultirano promenom boje vode. Tako je umesto plave jezerska voda postala crvena.

Lokalne vlasti grada Bled, gde se nalazi Bledsko jezero, pozvale su nadležne da im pomognu u održavanju jezera i saniraju vodu koja je postala crvena zbog prisustva cijanobakterija.

Prema izveštaju Agencije za životnu sredinu, ekološko stanje jezera se znatno pogoršalo u poslednjih godinu dana što je rezultiralo širenjem cijanobakterija, piše portal Total Slovenia News.

Godinama se borimo da očuvamo Bledsko jezero, ali nismo u staju da ga sami vratimo u pređašnje stanje. Zato nam je neophodna pomoć države”, poručile su gradske vlasti.

Njihov predlog je da se najpre spreči preveliki, direktan ili indirektan, unos đubriva u jezero.

Osim toga predlažu redukciju saobraćaja, odnosno da se napravi zaobilazni put južno od Bleda koji će koristiti vozači kojima Bled nije krajnja destinacija. U blizini se nalazi Bohinj, takođe popularno turističko mesto, do kojeg se stiže preko Bleda.

S obzirom na to da je Bledsko jezero jedno od najvećih bogatstava Slovenije, lokalne vlasti se nadaju da će Narodna skupština donese zakon koji bi sveobuhvatno rešio ovaj problem i spasao jezero.

Pročitajte i: Zašto se pojavio crveni sneg na Antarktiku

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *