Pritisnite enter da počnete pretragu.

Naučnici dronovima istražuju velike bele ajkule

Naučnici sa Državnog univeziteta u Kaliforniji koriste dronove i drugu naprednu tehnologiju za proučavanje populacije velikih belih ajkula, koje žive u vodama priobalnog pojasa u južnoj Kaliforniji.

Reuters je preneo da je cilj studije da se bolje upoznaju obrasci ponašanja kod ovih velikih morskih predatora i da se preciznije definišu i analiziraju situacije u kojima dolazi do interakcije između ljudi i velike bele ajkule.

Tokom dvogodišnje studije eksperti za biologiju mora državnog Univeziteta u Kaliforniji koristili su dronove, mini podmornice i podvodne robote da bi snimali i pratili velike bele ajkule tokom njihovih godišnjih migracija, prenosi Tanjug.

Velika bela ajkula živi u skoro svim priobalnim i područjima blizu obale, koja imaju temperaturu između 12 i 24 stepena Celzijusa, dok su najviše nastanjene u Sjedinjenim Američkim Državama, (severoistok i Kalifornija), Južnoafričkoj Republici, Japanu, Okeaniji, Čileu, i Mediteranu, uključujući Mramorno more i Bosfor. Jedno od mesta koje je najgušće naseljeno populacijom bele ajkule je Gansbai, u Južnoafričkoj Republici.

U otvorenom okeanu, mogu se primetiti na dubinama do 1.200 m.
Prema skorašnjoj studiji, bele ajkule u Kaliforniji migriraju u oblasti između Donje Kalifornije i Havaja, gde provedu do 100 dana i vraćaju se nazad u Donju Kaliforniju.

Dok putuju plivaju sporo, zaranjajući do 900 m, a kada stignu menjaju ponašanje i zaranjaju u dubinu do 300 metara, deset minuta. Velike bele ajkule takođe migriraju od južnoafričke obale do južnih obala Australije, gde ostaju do godinu dana.

Pogledaj i: Nove vrste ajkula otkrivene u Indijskom okeanu

Slično istraživanje pratilo je različite bele ajkule koje iz Južnoafričke Republike plivaju do obala na severozapadu Australije i nazad. Put od 20.000 km pređu za nekih devet meseci.

Ova vrsta se suočava sa brojnim ekološkim izazovima, što je rezultiralo međunarodnom zaštitom. IUCN (International Union for Conservation od Nature) stavio je velike bele ajkule na spisak ranjivih vrsta, a takođe je uključena i u Apendiksu 2 Konvencije o Međunarodnom saobraćaju ugroženih vrsta.

Velike bele ajkule zaštićene su od strane nekoliko nacionalnih vlada.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *