Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kanski festival je otkazan, ali filmovi će ipak biti prikazani

Kanski festival ove godine neće biti održan zbog pandemije koronavirusa, ali će ostvarenja prikazati na drugim filmskim manifestacijama, potvrdio je direktor Festivala Tjeri Fremo.

Početkom juna, Kanski festival će objaviti listu filmova koji je trebalo da budu prikazani u svim selekcijama.

Među njima su “Francusko pogubljenje”, autora Vesa Andersona, zatim novi film Spajka Lija, “Tri priče” Nanija Moretija i animirani film “Duša”, studija “Piksar”.

Kako prenosi “Screen Daily”, Fremo nije mogao ni da zamisli da će doći do otkazivanja te filmske manifestacije A kategorije, koja je prvobitno bila planirana od 12. do 23. maja.

U ovim okolnostima uobičajeno izdanje Kana bilo je teško zamisliti, pa smo morali da uradimo nešto drugačije“, navodi Fremo.

Organizatori Kanskog festivala su u martu saopštili da su primorani da otkažu 73. izdanje ove prestižne smotre u svetu filma u prvobitno planiranom terminu, a potom su sredinom aprila naveli da razmatraju sve opcije.

U međuvremenu je francuska Vlada zabranila sva masovna okupljanja do sredine jula.

Najave da bi kanska smotra mogla da bude održana do kraja godine ostale su bez potvrde organizatora, koji su poručili da ih ne zanima virtuelno festivalsko izdanje, prenosi N1.

Kanski festival planira da organizuje “bioskopske događaje”, koje je Fremo nazvao “Kan izvan zidova”.

Detalji o tom programu tek bi trebalo da budu utvrđeni, a Fremo najavljuje da bi izabrani filmovi za ovogodišnji Kan mogli biti prikazani na drugim festivalima, kao što su Toronto, Dovil, San Sebastijan, Njujork, Busan, kao i na “Limijer festivalu” u Lionu.

Kan planira da predstavi određene filmove i na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, koji bi trebalo da počne 2. septembra.

Takođe, Kanski festival pridružiće se ostalim vodećim svetskim filmskim festivalima koji su, u saradnji sa sajtom YouTube, najavili za 29. maj početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala “Mi smo jedno”.

Na tom online festivalu biće besplatno prikazani filmovi u izboru Berlinala, Kana, Venecije, a sva prikupljena sredstva namenjena su Fondu solidarnosti Svetske zdravstvene organizacije za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *