Pritisnite enter da počnete pretragu.

Da li će striming spasiti Holivud?

Disney je odlučio da svoj hit „Mulan“ ponudi na svom striming-kanalu. Za vlasnike bioskopa to je bilo kao ubod nožem. Da li će novi oblici distribucije spasiti velike filmske studije?

Igrani film rađen po animiranom hitu „Mulan“ će već i premijeru doživeti na internetu. Od 4. septembra će se ovaj film, čija je produkcija koštala oko 200 miliona dolara, naći u izbornoj biblioteci kanala Disney+, gde će moći da se pogleda uz nadoplatu.

Za 29,99 dolara (oko 25 evra) pretplatnici tog kanala će moći da ga sačuvaju u svojoj flimoteci. I to ne samo u SAD, Kanadi, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji, nego i u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji…

Berzanski špekulanti su ovu iznenadnu odluku koncerna Disney videli kao znak da se i ovaj tradicionalni medijski div konačno okrenuo budućnosti. Jer, u tome već odavno nema ničeg novog: i jedan Netflix već odavno snima i producira serije i filmove koje mogu da vide samo njegovi pretplatnici.

Sad konačno i Disney – berze su odluku nagradile porastom vrednosti deonica za oko pet odsto. Jedan od glavnih izvora prihoda te kompanije su zabavni parkovi, ali oni u koroni samo prave minuse. Tako je od aprila do juna Disney morao da prizna gubitak od oko 4,7 milijardi dolara, piše Deutsche Welle.

Disney je novajlija u strimingu: počeo je tek pre nekih devet meseci, ali mu odlično ide. Još je daleko iza jednog Netflix-a sa 193 miliona pretplatnika, ali već sad ima 60,5 miliona pretplatnika. A ponuditi hit kao što je Mulan samo preko striminga je potez koji bi lako mogao da mu donese još redovnih platiša.

Zato se čini kako je to trend koji više ništa ne može da zaustavi: i studio Universal nije dao u bioskope svoj animirani film Trolls World Tour, nego ga je odmah pustio u striming i u video-on-demand.

Universal tvrdi kako je na filmu već zaradio oko 77 miliona dolara, što zapravo ispada čak i više nego 154 miliona koje je zaradio prvi deo, što je ionako morao da podeli sa bioskopskim distributerima.

Pogledaj i: Netflix objavio listu najgledanijih filmova na platformi

Loša vest za studije bi mogla da bude prvo što takav oblik prodaje prava gledanja nekog filma preko nekog internet kanala ide razmerno dobro na području Severne Amerike, ali već u Velikoj Britaniji prihod je minimalan. U jednoj Kini je to praktično nepoznato.

Digitalni posao je procvetao u ovom lokdaunu zbog korone, kada su svi odjednom hteli sve filmove da gledaju samo kod kuće. Ali, to nije bilo ni približno dovoljno da bi nadoknadilo gubitke tih filmova zbog izostanka prihoda iz bioskopa s kojima se računalo ili se još uvek računa“, kaže Dejvit Garet iz londonske producentske kuće Mister Smith Entertaiment.

A to se odnosi i na novi film Disney-evog studija: njegov poslednji igrani film, snimljen po animiranom filmu Aladin je na blagajnama bioskopa inkasirao 1,05 milijardi dolara. Flim Mulan bi trebalo da ima oko 30 miliona korisnika koji bi kupili pravo gledanja; ali takva očekivanja su daleko od svake realnosti.

Jer, čim se neki film ponudi publici u digitalnom obliku, nije više pitanje dana, nego sati kad će se pojaviti i „crna kopija“. Toga ima čak i kad se film prvo prikazuje u bioskopima, ali rezultat je – blago rečeno bedan jer se film najčešće snima kamerom u nekom bioskopu.

Naravno da studiji i filmski distributeri angažuju čitave vojske advokata protiv takvih „skidanja“ ilegalnih kopija, a i zahtevi za odštetom su često astronomski.

Pogledaj i: Kina otvorila bioskope, ali samo za filmove kraće od dva sata

Tako časopis The Hollywood Reporter javlja kako je potraga za crnim kopijama filma Bloodshot , čim je zbog korone obustavljeno njegovo prikazivanje u bioskopima i objavljeno digitalno izdanje, porasla za 1600 odsto. Kod filma Sonic the Hedgehog porast je bio 719 odsto.

Put u budućnost ili u propast?

Striming i video-on-demand zvuče dobro i čini se da bi tako mogla da izgleda budućnost zabave. To još možda nekako prolazi kod serija, ali kod velikih hitova Holivuda se to pre čini kao pouzdani put u propast. Jer, kad se možda i evidentira korisnik interneta koji je „skinuo“ kopiju, to ni u kom slučaju ne znači da tu kopiju nije onda kopirao i za bog zna koliko prijatelja.

To zna i Disney – zapravo čak i film Mulan će doći u sasvim obične bisokpe u zemljama gde nema mogućnosti pretplate na Disney+ – dakle i u Kini. I Bob Čepek, predsednik uprave koncerna Disney kaže:

Mulan pre smatramo eksperimentom nego što ćemo reći da će tako izgledati naš nov poslovni model kojem težimo.

Već njihov sledeći veliki film Black Widow Disney želi sasvim regularno prvo da „provuče” kroz bioskope a premijera se očekuje 6. novembra. I drugi studiji misle slično: Warner Bros s Nolansovim „Tenetom“ želi u bioskope Sjedinjenih Država već početkom septembra. Holivud se nada da će se do tada i situacija sa koronavirusom srediti.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *