Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako zaštititi dete od koronavirusa

Zbog koronavirusa, u Srbiji je trenutno na snazi zabrana javnih okupljanja u zatvorenim prostorima, ali se ona ne odnosi na vrtiće, škole i fakultete. Ministarstvo prosvete je izdalo instrukciju osnovnim i srednjim školama u cilju prevencije širenja epidemije jer, prema stavu epidemiologa, zatvaranje obrazovnih ustanova u ovom trenutku bilo bi kontraproduktivno.

Lekari smatraju da je epidemiološka situacija relativno mirna. Deca treba da idu u školu jer svi podaci dobijeni iz Kine ukazuju na to da deca retko dobiju virus, te da imaju asimptomatske eventualne infekcije koje nisu prenosive.

Prema rečima epidemiologa Predraga Kona u školama nema porasta, ni prisustva respiratornih infekcija u značajnom nivou, to je pokazatelj da nema ni prenošenja. Uprkos činjenicama i statistici, roditelji su zabrinuti jer deca možda spadaju u manje rizičnu grupu, ali nisu imuna na virus.

Američki pedijatar dr Keli Fradin, inače majka dvoje dece, savetuje roditeljima da ostanu pribrani, da podsećaju decu da češće peru ruke, da se ne rukuju sa drugima i da više borave na otvorenom. Ona je za Bussines Insider podelila 13 saveta kako da zaštitite dete od koronavirusa.

Nastavite sa svojim životom

U 80 odsto slučajeva dijagnoze sa blage. Dr Fradin smatra da porodice treba da funkcionišu kao i pre, osim ukoliko vlasti nisu drugačije naložile. Dakle, deca i dalje idu u školu i druže se sa svojim drugarima.

Učite i praktikujte dobru higijenu ruku

Eksperti se usaglašavaju da je dobra i pravilna higijena ruku ključna da se spreči prenos zaraze. Ne dodirujte oči, nos i usta neopranim rukama i pokrijte usta i nos kada kijate. Perite ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi. Naterajte decu da pravilno i dovoljno dugo peru ruke, posebno kada uete u kuću, posle korišćenja toaleta i pre obroka.

Ne oslanjajte se samo na sredstva za dezinfekciju ruku

Dezinfekciono sredstvo ne može tako dobro da očisti ruke kao voda i sapun. Neka deca izbegavaju da jedu napolju ukoliko je moguće. Najbolje bi bilo da sačeka da dođe kući i pre obroka opere ruke sapunom.

Podsećajte ih da se ne rukuju

Kako bi se sprečila zaraza, u religijskim i poslovnim objektima u Americi zabranjeno je rukovanje. Možda mislite da nije neophodno, ali podsećajte ecu da izbegavaju ovu vrstu pozdrava.

Napravite mesečnu zalihu osnovnih namirnica, lekova, pelena i maramica

U slučaju dvonedeljnog karantina ili nestanka osnovnih namirnica, Fradin savetuje da se naprave zalihe za mesec dana, posebno pelena i maramica. Što se tiče lekova, ona savetuje da se kupe lekovi koji su neophodni za redovnu terapiju, uključujući preparate za inhalaciju. Kada je hrana u pitanju, preporučuje se ona sa dužim rokom trajanja.

Obuću i torbe ostavljajte kod ulaznih vrata

Ovaj savet dr Fradin praktikuje i kada nije vanredna situacija. Obuća i torbe ne bi trebalo da se unose u kuću jer mogu da donesu bakterije spolja, s obzirom na to da su dodirivale tlo.

Terajte decu da se presvlače

Iako je šansa da se preko odeće prenese infekcija veoma mala, doktorka savetuje roditelje da podstiču decu da se presvlače kada dođu kući iz škole, kao i da roditelji rade isto po povratku s posla.

Pazite na članove porodice koji spadaju u rizičnu grupu

Starije osobe i hronični bolesnici lakše mogu da “pokupe” virus i u većojn su opasnosti od vas. Zaštitite ih tako što ćete izbegavati kontakt sa njima, ne grlite se, ne ljubite se češće perite ruke.

Boravak na otvorenom jača imuni sistem

Kako biste smanjili anksioznost i makar na kratko “pobegli” od udarnih vesti, kao svakodnevnu aktivnost uvrstite boravak napolju sa decom .Igranje i vežbanje na otvorenom umanjuje izloženost klicama, u poređenju sa teretanom i igraonicom.

Izbegavajte prometna mesta

Američki Centar za kontrolu bolesti upozorio je da se koronavirus širi preko vazduha i kapljičnim putem. To znači da osoba koja diše, priča, kašlje ili kija može da vas zarazi. Najlakše se prenosi na udaljenosti manjoj od tri metra stoga izbegavajte prometna mesta poput tržnih centara.

Dezinfikujte kuću

Veoma je važno da stalno čistite kuću, naročito prostor i predmete koje najviše dodirujete – telefoni, igračke, rukohvati, kvake i slično. Kako bi efekat čišćenja bio najbolji, ostavite očišćenu površinu mokru bar 15-30 sekundi.

Ne nosite masku osim ako ste bolesni

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, maske pomažu samo bolesnim ljudima kako bi sprečili dalje širenje infekcije i ljudima koji se brinu o zaraženima. Ljudi koji ne znaju kako se koristi maska su samo pod većim rizikom da dordiruju lice, što može da dovede do širenja virusa.

Osim toga, ako panično kupujete maske, nestašica maski će postati problem javnog zdravlja, jer ih zdravstveni radnici onda neće imati, a njim su neophodne.

Nemojte da provodite vreme samo čitajući vesti

Čitanje o zdravstvenoj krizi dovodi do napada panike i anksioznosti. Diskonektujte se, budite s porodicom, pričajte o nekim drugim stvarima, ne samo o koroni.

Pročitajte i: Kako “preživeti” rad od kuće i izbeći najčešće zamke

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *