Pritisnite enter da počnete pretragu.

Kako kontrolisati emocije

Koliko puta vam se dogodilo da jednostavno ne znate šta ćete učiniti koliko ste ljuti, ili ste dobili kritiku od pretpostavljenog koja vas je dovela do suza…? Ljudi različito reaguju u različitim situacijama, što je ohrabrujuće jer na taj način učimo jedni od drugih. Takođe svako od nas (ne) vlada emocijama na isti način.

Emocije nastaju kao odgovor na spoljašnji ili unutrašnji (sećanje) stimulans. Svako može da manifestuje svoja osećanja na različite načine. Kako će osoba da pokazuje emocije je više ili manje kontrolisan i uči se.

Dakle, zavisi pre svega od vaspitanja, kulture u kojoj pojedinac odrasta, društva u kom se kreće i samog karaktera koji je stekao. Za odraslog čoveka je karakteristično da može kontrolisati emocije, samo je razlika u kojoj meri to može da čini, pišu Poslovi Infostud.

Kontrola emocija

Zaboravite na emocije! Ovo je situacija u kojoj je potrebno da zaboravite na svoje emocije, kao da ih u tom momentu uopšte nemate. Ohrabrite sebe na taj način što ćete reći sebi da kada se sve ovo završi, daćete sebi oduška i ako treba vrištaćete na sav glas.

Ovo je dobar način da samo za momenat zaboravite svoje emocije, ali budite pažljivi kada odlučite da ih „otključate” jer može da se dogodi da doživite emocionalno preopterećenje (na primer, da pred svima, na sastanku, počnete da plačete ili histerišete) i tada vam je prethodni trud bio uzaludan. Ovo rešenje je funkcionalno ukoliko znate da će cela situacija kratko da traje.

Steknite mentalnu kontrolu

Ovo je verovatno najbolji način kontrole kada ste u situaciji koja ne dozvoljava da se emocionalno izrazite (na primer, kada dođete u sukob sa šefom ili nekim ko vam je pretpostavljen).

Emocije su sastavni deo našeg mentalnog sklopa i sa dovoljno mentalne kontrole možemo da odlučimo kako ćemo u tom momentu da se osećamo.

Emocije se uče pa samim tim možemo da utičemo na njihovo manifestovanje. Na ovaj način, mi smanjujemo intenzitet dominantne emocije.

Na pozitivan način započnite dan

Pokušajte da kažete sami sebi da će dan koji je pred vama da bude ispunjen optimizmom i dobrim raspoloženjem. Pokušajte da sa osmehom ustanete, i da sve situacije koje prete da vam pokvare raspoloženje ignorišete.

Do rešenje svake situacije može se doći i sa pozitivnim stavom. Budite pozitivni prema ljudima koji vas okružuju. Na pauzi nemojte da kuvate kafu samo sebi, obradujte i svoje kolege (puno će im značiti a malo truda ćete uložiti).

Razgovarajte o svojim emocijama

Najbolji način da rešite ono što vam smeta je da razgovarate o tome. Razgovor će pomoći da se problemi koje imate razbistre i time ćete pomoći svom mozgu da ih reši na, po vas, najbolji način.

Oslobodite se pritiska

Ako po svojoj prirodi spadate u „emotivnije” ljude, nađite način kako da se oslobodite pritiska čineći nešto što vas opušta, to može da bude sportska aktivnost (na radnom mestu, savetujemo da koristite stepenice umesto lifta) ili momenat koji ćete provesti u miru i tišini.

Emocije su vrlo korisne i potrebne u čovekovom životu. Postoje prihvatljivi i neprihvatljivi načini iskazivanja pojedinih emocija (i onih ugodnih i onih neugodnih). A koje ponašanje će osoba u pojedinom trenutku izabrati je stvar svakog pojedinca.

Međutim , kada čovek kao pojedinac savlada sebe, uspostavi kontrolu nad svojim emocijama, njemu je otvoren put da bude zadovoljan i uspešan, da živi u radosti, da ostvari šta god poželi.

Pročitajte i: Udahni duboko nije isto što i „uzmi najviše vazduha što možeš“

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *