Pritisnite enter da počnete pretragu.

Teslina laboratorija u SAD korak bliže da postane muzej

U Vardenklifu, jedinoj preostaloj laboratoriji Nikole Tesle, u subotu je na 112 godina star rekonstruisan dimnjak postavljena i kruna dimnjaka, a sve to još je jedan korak ka cilju – osnivanju Teslinog muzeja na Long Ajlendu, rekao je za Tanjug direktor laboratorije Teslinog naučnog centra Vardenklif Mark Alesi.

Dimnjak od crvene cigle, težak više od dve tone, za Nikolu Teslu je lično projektovao arhitekta Stenford Vajt, čije je delo, između ostalih, i drugi njujorški Medison skver garden.

Rekonstrukcija dimnjaka bila je veliki izazov, dovela je i do neočekivanog otkrića vezanog za Tesline tunele na kome stručnjaci još rade. Postavljanjem krune dimnjaka, napravljen je veoma važan korak na očuvanju laboratorije i Teslinog dela“, rekao je Alesi.

Nakon otkrića neobične cigle i luka konsultovani su istoričari, arhitekte i inženjeri koji su otkrili nišu čija se svrha i moguće veze sa tunelima koje je Tesla izgradio ispod Vardenklifa u okviru eksperimenata bežičnog prenosa energije još istražuju, dodali su iz centra Vardenklif (Tesla Science Center at Wardenclyffe).

Dimnjak, a posebno kruna od kovanog gvožđa, bili su u kritičnom stanju, a nakon pauze zbog koronavirusa, obnova početa u februaru nastavljena je u junu, rečeno je u centru.

Kako je jedina Teslina laboratorija spasena od rušenja

Najvažnije lekcije Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika svih vremena

Šta je rekao Nikola Tesla kada je prvi i jedini put boravio u Srbiji

Prema rečima Alesija, cigla, svi neoštećeni delovi ponovo su upotrebljeni za pravljenje dimnjaka, a u skidanju, sortiranju, slaganju, učestvovala je lokalna zajednica ponosna i posvecena očuvanju Long Ajlenda, Tesline laboratorije i svetske istorije koju je Tesla upravo tu ispisao.

Rekonstrukcija dimnjaka ogroman je korak u našoj misiji obnavljanja Tesline jedine preostale laboratorije i težnji ka njenom pretvaranju u muzej, inovativan upravo kao što je i Tesla bio“, rekao je Alesi, prenosi Tanjug.

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *