Pritisnite enter da počnete pretragu.

Dan Nikole Tesle: Najvažnije lekcije jednog od najvećih naučnika svih vremena

Nikola Tesla bio je daleko ispred svog vremena – neverovatno talentovan, genijalan, ali njegove ideje su u tom trenutku ismevane. Ipak, kako je i sam govorio – sudiće nam budućnost – i upravo tako je i bilo.

Nikola Tesla sada se zasluženo smatra jednim od najvećih naučnika i najgenijalnijih umova svih vremena, a njegov rođendan, 10. jul, obeležava se širom sveta kao Dan nauke.

O njegovom životu ne zna se mnogo, ali ono što je važno – dela i izumi koje je stvorio dobro su poznati. Iza “genija koji je osvetleo planetu” ostalo je više od 700 izuma pre svega iz područja elektrotehnike, koji su doprineli razvoju daljinskog upravljanja, aeromobila, radara, bežičnog prenosa energije, kontrole atmosferskih prilika, superprovodljivosti, svetskog informativnog sistema, gromobrana, korišćenja energije atoma, kao i sunčeve energije, X zraka, komunikacijskih satelita, elektroterapije, detektora laži, frižidera, svetlnosnih efekata, lasera, robota, sistema za navigaciju, fontane, električnog automobila, interneta, radija, uređaja za automatsko prevođenje na druge jezike itd.

Iako je svoju genijalnost mogao dobro da naplati, Tesli nikada nije bilo stalo do novca – samo je želeo celom svetu da obezbedi besplatnu struju. To nije dočekao, a na njegovim izumima obogatili su se drugi. Ipak, vreme, u čiji je sud toliko verovao i često to naglašavao, donelo mu je priznanja koja je zaslužio, a ceo svet sada slavi njegovo ime.

U ime rođendana slavnog naučnika, donosimo neke od njegovih najupečatljivijih citata, koji treba da nam služe kao životne lekcije:

1. Ukoliko želite da otkrijete tajne Univerzuma, razmišljajte u pravcu energije, frekvencije i vibracija.

2. Nije mi krivo što su ukrali moju ideju. Krivo mi je što nemaju svojih.

3. Život jeste i uvek će ostati jednačina koju nije moguće rešiti iako sadrži neke poznate činioce.
4. Nek budućnost pokaže istinu i oceni svakoga prema sopstvenom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, budućnost, za koju sam zaista radio, moja je.

5. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.

6. Moj mozak je samo prijemnik, a u Univerzumu je jezgro iz kog dobijamo znanje, snagu i inspiraciju.
7. Ženski um je pokazao da ima kapacitete za sve mentalne zahteve i ostvarenja koja su postigli muškarci, i taj kapacitet će rasti sa generacijama. Prosečna žena će biti obrazovana kao i prosečan muškarac, a kasnije i bolje obrazovana jer će skrivene sposobnosti njenog mozga biti stimulisane na intenzivnije i moćnije aktivnosti jer su vekovima bile uspavane. Žene će ignorisati prethodnike i zapanjiti civilizaciju svojim progresom.

8. Sve što je veliko u prošlosti je ismevano, osuđivano, potiskivano – da bi konačno iz svega izašlo još snažnije, moćnije posle borbe.

9. Žudimo za novim senzacijama, ali ubrzo postanemo ravnodušni prema njima. Jučerašnja čuda danas su česta pojava.
10. Izum je najvažniji proizvod čovekovog kreativnog mozga. Krajnja svrha je potpuno ovladavanje uma nad materijalnim svetom, usvajanje ljudske prirode za ljudske potrebe.

11. Pojedinci su efemerni, rase i nacije dolaze i prolaze, ali čovek ostaje.

12. Većina ljudi je toliko zaokupljena kontemplacijom spoljašnjeg sveta da u potpunosti zaboravljaju na ono što se dešava u njima.
13. Gradimo da bismo srušili. Većina neših resursa i rada se traći. Naš put unapred je obeležen pustošenjem. Svuda je veliki gubitak vremena, napora i života. Neveseo pogled na svet, ali istinit.

14. Mir može doći samo kao prirodna posledica univerzalnog prosvetljenja i spajanja rasa, a još smo daleko od ove blažene spoznaje.

15. Dok analiziram događaje iz svoje prošlosti shvatam koliko su zapravo suptilni uticaji oni koji oblikuju naše sudbine.

Svideo vam se ovaj tekst? Posetite našu Viber Zajednicu u kojoj ćete pronaći brojne zanimljive tekstove na različite teme.

Takođe, ukoliko volite Viber stikere pomozite nam da proširimo pozitivnu poruku o mentalnom zdravlju i preuzmite stiker paket “Uvek tu za tebe”.

Nikola Tesla

Pročitaj i: Šta je rekao Nikola Tesla kada je prvi i jedini put boravio u Srbiji

Autor: Original
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *