Pritisnite enter da počnete pretragu.

Zašto slepim miševima lakiraju nokte

Retka vrsta slepih miševa, koja živi u jednoj jedinoj pećini na zapadu Kube, ima 750 primeraka, pokazuju istraživanja. Naučnici tvrde da je i to njihovo stanište ugroženo i da propada.

Veliki kubanski slepi miševi, sa levkastim ušima ponovo su otkriveni 1992. godine, jer su ih ranije proglasili izumrlim.

Fosilni ostaci pronađeni širom Kube i na susednim ostrvima pokazuju da je ova vrsta tu bila rasprostranjena, prenosi BBC.

Tokom ispitivanja pećine, istraživači su koristili različite boje laka da označe šišmiše, kako bi mogli da ih razlikuju i prebroje. Nadaju se da će broj – manji od 1.000 primeraka – podstaći napore za njihovo očuvanje.

Ovu populaciju šišmiša ugrožava ljudski faktor, ali i moguće obrušavanje krova pećine. Klimatske promene predstavljaju dodatni rizik. Zaštita pećine je zato sada najvažniji prioritet – neovlašćenom osoblju biće ograničen pristup.

Šišmiši su jedna od najugroženijih vrsta životinja zbog uništavanja njihovih korena, bolesti, pa čak i lova“, objašnjava Hoze Manuel de la Kruz Mora iz dobrotvorne organizacije ZSL (zoološko društvo iz Londona).

Dosta vremena je trebalo da svakom slepom mišu uradite individualni manikir, ali neverovatna je privilegija da se približite ovoj neverovatnoj životinji – i otkrijete više o njima. To je učinilo da se svi ti sati farbanja noktiju isplate“, kaže on.
Nadaju se da će novi podaci pomoći da ove životinjice stave na crvenu listu ugroženih vrsta, kako bi ih sačuvali od istrebljenja.

Slepi miševi brzo izumiru kada napuste prirodna staništa i ne mogu opstati u zatočeništvu.

Pročitajte i: Leta u Australiji traju dvostruko duže zbog klimatskih promena

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *