Pritisnite enter da počnete pretragu.

Leta u Australiji traju dvostruko duže zbog klimatskih promena

Leta u Australiji traju dvostruko duže nego zime zbog klimatskih promena i porasta temperature, pokazuje studija objavljena u jeku sezone šumskih požara, do danas neviđenih na tom kontinentu.

U studiji Australijskog Instituta upoređeni su podaci o temperaturnim vrednostima u poslednje dve decenije s podacima iz sredine 20. veka.

Rezultati pokazuju da je poslednjih 20 godina leto u Australiji trajalo u proseku mesec dana duže nego sredinom prošlog veka, a trajanje zime skratilo se u proseku za tri nedelje.

Poslednjih pet godina leta u Australiji u proseku su 50 odsto duža nego što su bila sredinom 20. veka.

Australija još sumira troškove štete od šumskih požara. Izgorelo je gotovo 12 miliona hektara površine, poginule su 33 osobe i gotovo milijardu životinja.

“Crno leto”, kako ga je opisao australijski premijer Skot Morison, neuobičajeno je produženo, a intenzivni šumski požari povećali su pritisak na vladu da preduzme mere o smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Iako su najveći požari pod kontrolom ili ugašeni, još ih je na desetine gorelo krajem januara, mesecu koji tradicionalno označava kraj leta u Australiji.

Naučnici upozoravaju da će porast temperature i toplotnih udara dovesti do opasnijih požara i ozbiljnijih vremenskih nepogoda, a kraće zime smanjiti mogućnost za ublažavanje uticaja požara.

Studija Australijskog Instituta utvrdila je kako je u nekim regionalnim područjima, poput Port Makvorija na severnoj obali Novog Južnog Velsa, leto trajalo sedam nedelja duže nego inače.

Port Makvori je jedna od regija koje su najpogođenije požarima poslednjih meseci. “Ekstremni toplotni uslovi najkobniji su od svih prirodnih katastrofa i odgovorni za više smrtnih slučajeva u Australiji nego sve ostale prirodne katastrofe zajedno“, rekao je Riči Mercijan, direktor za klimu i energiju iz Australijskog Instituta, prenosi Hina.

Pročitajte i: Vlasnik Amazona daje 10 milijardi dolara za očuvanje planete nakon što su ga radnici kritikovali

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *