Pritisnite enter da počnete pretragu.

“Sagorevanje” je sada i zvanično priznato medicinsko stanje

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put je priznala “sagorevanje” (tzv. burnout syndrom) kao medicinsko stanje i ono se sada nalazi upisano u Internacionalnoj klasifikaciji bolesti (ICD).

Ova odluka, koja je doneta dokom zasedanja glavne skupštine u Ženevi, staviće tačku na višedecenijsku debatu među ekspertima o tome kako definisati sindrom sagorevanja, odnosno da li ga treba smatrati medicinskim stanjem.

Prema WHO, “burnout” sindrom definiše se kao “sindrom nastao usled hroničnog stresa na radnom mestu koji nije uspešno rešen”.

Karakterišu ga tri simptoma:

  1. Osećaj iscrpljenosti ili odsustva energije
  2. Pojačana mentalna distanca od posla ili negativna osećanja i cinizam prema poslu
  3. Smanjena efikasnost na radnom mestu.

– Sagorevanje se odnosi specifično na profesionalni kontekst i ne treba se koristiti da bi se opisala iskustva iz drugih životnih oblasti – stoji u klasifikaciji, a javnost je o ovoj promeni obavestio portparol WHO Tarik Jašarević.

Ove promene biće aktivne od januara 2022. godine, a u ICD-11 nalaze se još neke promene, poput “kompulzivnog seksualnog ponašanja” koje je uvršteno u mentalne poremećaje. Takođe, prvi put je i igranje video igara prepoznato kao zavisnosti, odmah uz kockanje i konzumiranje droga.

Takođe, transgenderizam je skinut sa liste mentalnih oboljenja i sada se nalazi u poglavlju sa “stanjima povezanim sa seksualnim zdravljem”.

Autor: Original
Foto:
Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *