Pritisnite enter da počnete pretragu.

Novi sistem automatski menja zastarele Wikipedia tekstove

Iako su pooštrena pravila objavljivanja na Wikipediji, mnogi su i dalje skeptični prema člancima sa onlajn enciklopedije. Glavni razlog je što urednici ne mogu fizički da postignu da blagovremeno isprave sve uočene greške. Naravno, postoje i botovi čiji je zadatak da provere šablone pisanja ili da identifikuju neprimerene članke.

Istraživači sa MIT-a su predstavili mnogo elegantnije rešenje za ispravku Wikipedia članaka. Oni su razvili AI sistem koji je u stanju da automatski izmeni zastarele delove teksta, pri čemu će članci zadržati ljudski ton.

Ovaj sistem mašinskog učenja treniran je da prepozna razlike između rečenica u Wikipedia člancima i rečenica koje imaju ažurirane činjenice. Ako su te razlike kontradiktorne, sistem koristi „neutrality masker“, kako bi označio delove teksta za brisanje, ali i delove koje neosporno treba zadržati. Nakon toga, poseban framework odlučuje na koji način će da se preformuliše tekst, tako da koristi pojednostavljenu reprezentaciju neophodnih činjenica u članku.

Ovaj sistem može da se iskoristi i za neke druge namene. Ako bi se istrenirao sa nekim drugim ulaznim podacima, mogao bi da se upotrebi i kao efikasan alat za pronalaženje lažnih vesti, piše PC Press.

Ova tehnologija u sadašnjem obliku ipak nije spremna za puštanje u javnost. Urednici sa Wikipedije su preciznost ove tehnike ocenili sa 4 (od 5) kada je u pitanju pronalaženje i zamena zastarelih činjenica, a ocenom 3.85 kada je u pitanju gramatička ispravnost rečenica.

Ovo nije savršen rezultat, ali je bolji od drugih sistema za generisanje teksta. Ukoliko bi istraživači sa MIT-a uspeli da još malo poboljšaju AI, on bi mogao da bude upotrebljiv za manje izmene u Wikipedia člancima, koje urednicima enciklopedije oduzimaju dosta vremena, a nisu mnogo vidljive korisnicima.

Pročitajte i: WT:Social: Po čemu je nova društvena mreža drugačija od ostalih?

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *