Pritisnite enter da počnete pretragu.

Antarktik se topi, izmereno preko 20 stepeni

Naučnici tvrde da je visoka temperatura izmerena na Antarktiku – neverovatna i nenormalna.

Antarktik se topi. Prvi put u istoriji temperatura na Južnom polu dosegla je 20,75 stepeni Celzijusa, što je izazvalo veliki strah od “klimatskog haosa”.

Temperaturu od 68 Faradeja, odnosno 20,75 stepeni Celzijusa izmerili su 9. februara brazilski naučnici. Time je oboren rekord izmeren samo tri dana ranije iz stanice u Argentini, kada je zabeležena temperatura od 18,3 stepena Celzijusa.

Čeka se da merenja potvrdi Svetska meteorološka organizacija, prenosi The Guardian. Naučnici kažu da je temperatura na Antarktiku porasla za cela tri stepena u odnosu na preindustrijsku eru, te da se zbog toga Južni pol najbrže topi na planeti Zemlji.

Oni trenutnu situaciju opisuju kao “neverovatnu i nenormalnu”.

Primetili smo ovaj trend topljenja u mnogim mestima koje posmatramo, ali nikada nismo videli ovako nešto“, rekao je Karlos Šefer koji radi na projektu brazilske Vlade i proučava uticaj klimatskih promena na 23 lokacije na Antarktiku.

I dok su temperature u istočnom i srednjem Antarktiku relativno stabilne, na zapadu kontinenta raste zabrinutost jer zagrevanje utiče na topljenje glečera.

To je dovelo do porasta nivoa mora, a naučnici tvrde da, ako glečeri nastave da se tope ovom brzinom, najveći svetski aerodromi mogli bi da budu pod vodom.

Pročitajte i: Nestaju pingvini na Antarktiku

Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajednice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *